„Palinuro“ u Tivtu i Kotoru

Školski brod RM Italije dolazi u Boku

Jedrenjak PALINURO-foto www.marina.difesa.it

Školski brod Ratne mornarice Italijem, jedrenjak „Palinuro“, boraviće sredinom ove sedmice u Boki Kotorskoj.

Lijepi trojarbolni barkantin, pristaće u srijedu 28.juna u Tivtu, gdje će se vezati na gradskoj rivi Pine uz svog kolegu – takođe starog jedrenaka, školski brod Mornarice VCG „Jadran“.

Brod će se moći razgledati od 16 do 18 sati. Prijem za zvanice je u 20 sati.

Posada „Palinura“ i ukrcani mladi kadeti – pitomci Mornaričke srednje škole „Francesco Morosini“ iz Venecije, posjetiće školski brod MVCG i družiti se sa njegovom posadom. Narednog dana „Palinuro“ će se preseliti u Kotor gdje će u srijedu veče na italijanskom jedrenjaku biti upriličen zvanični prijem za predstavnike političkog, vojnog i javnog života Crne Gore, a koga priređuju zapovjendik „Palinura“ kapetan fregate Đuzepe Valentini i italijanski ambasador u Crnoj Gori Vićenco Del Monako.

Školski brod „Palinuro“ u više je navrata proteklih godina dolazio u Crnu Goru, a Tivat i Kotor sada su destinacije na njegovom školskom krstarenju sa pitomcima koje je „Palinuro“ počeo 20. juna u italijanskoj luci Taranto. Nakon Drača u Albaniji gdje je već boravio, italijanski jedrenjak iz Kotora će otploviti za Ankonu.

Jedrenjak “Palinuro” manji je i manje poznati “rođak” čuvenog italijanskog školskog broda i jednog od najljepših jedrenjaka svijeta “Amerigo Vespucci”. Trojarbolni brigantin izgrađena je 1934. godine u Francuskoj kao ribarski brod pod imenom “Commandant Louis Richard”, da bi ga 1951. kupila RM Italije u čiju je flotu ušao četiri godine kasnije pod imenom “Palinuro” i službenom oznakom A-5331. “Palinuro” je jedrenjak deplasmana 1.341 tone, dug je 69, a širok 10 metara, dok mu gaz oznosi 4,8 metara. Jedra tog broda ukupne su površine oko 1.000 kvadrata.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.