Palastura se u velikom broju vratila u Boku

Lijepa vijest za sve ljubitelje mora

Palasture Boka Kotorska
Palasture Boka Kotorska

Najveća mediteranska školjka koja je istovremeno i jedna od najugroženijih vrsta školjaka uopšte – palastura (Pinna nobilis) sve se više vraća u Boku. Naučnici kotorskog Instituta za biologiju mora i zaljubljenici u more, to su primijetili još prošle godine kod rta Sveta Neđelja u Kamenarima,a sada se veliko novo naselje palastura može vidjeti i u moru ispod parka Ivovića u Donjoj Lastvi. Mlade palasture ovdje su se vratile u većim grupama i rastu na samo par metara od obale, već na oko metar dubine, pa ih je moguće vidjeti i sa kopna u danima kada je na moru bonaca i veoma izražena oseka.

Palasture Boka Kotorska
Palasture Boka Kotorska

Povratak palasture u akvatorijum ispod parka Ivovića obradovao je sve mještane i zaljubljenike u more koji pamte da je ova školjka prije dvadesetak godina ovdje uspijevala u nešto većoj dubini, u podmorskim livadama alge posidonije. Nakon toga, palastura je što od nelegalnog izlova, što od zagađenja mora, bukvalno iščezla sa ovog, ali i većine drugih lokaliteta u zalivu. Stoga povratak ove atraktivne školjke raduje kako naučnike, tako i sve primorce.

„Prošle smo godine u dijelu akvatorijuma jugozapadno od rta Sveta Neđelja po prijavi mještana, evidentirali velika nova naselja palasture. Na oko 100 kvadata povrine morskog dna prebrojali smo više od 250 jedinki. Drago nam je da vidimo da se za školjka vratila i na još neke lokalitete gdje je ranije bilo, poput Donje Lastve, a još uvijek nismo sigurni što je uzrok tako brojnog njenog povratka. U svakom slučaju, ovo je zaista divna vijest. Mi ćemo nastaviti da redovno pratimo stanje a na javnost, posebno ronioce, apelujemo da ne čupaju i ne vade mlade palasture jer je to zaštićena vrsta pa je njihovo eksploatisanje kažnjivo.“- kazala je dr Vesna Mačić, rukovodilac laboratorije za opštu biologiju i zaštitu mora u Institutu za biologiju mora u Kotoru.

Palasture Boka Kotorska
Palasture Boka Kotorska

Ona je dodala da podatke o povratku palasture u zaliv Boke, stručnjac kotorskog Instituta razmjenjuju sa kolegama iz Grčke i iz Monaka, koji već duđe vrijeme pročuavaju tu vrstu školjki, a uskoro slijedi i novi ciklus terenskih mjerenja.

„U aprilu ćemo obaviti novo brojenje jedinki na prošle godine obrađenoj lokaciji kod rta Sveta Neđelja, kao i mjerenje njihovog fizičkog rasta u proteklom periodu. Vidjećemo kako se stvari odvijaju jer, iako je povratak palastrure zaista lijepa vijest, treba biti oprezan. Naime, nerijetko se u prirodi dešava da neke vrste, kada su „pod stresom“ jer ih nešto ugrožava, na to reaguju sa prekomjernim razmnožavanjem, ne bi li brojnošću novih jedinki, osigurali opstanak vrste u slučaju masovnijeg pomora.“- kaže dr Mačić.

Palasture Boka Kotorska
Palasture Boka Kotorska

Palastura je mediteranski endem i jako je ugrožena zbog zagađenja mora, sidrenja brodova, mijenjanja obalnog ruba, gradnje marina, a često se dešava i da je ljudi koji rone, čupaju školjke i nose ih kući kao ukras. Školjka trouglastog oblika može dostići i preko 1 metar dužine, blago je zaobljena na gornjem, širem dijelu dok je donji, uži dio, tzv. “špic” ukopan u morsko dno. Spolja je svijetlo smeđe boje i gotovoje uvijek prekrivena algama, školjkama, spužvama, dok joj je unutrašnjost glatka i do pola prekrivena sedefom. Školjka u sebi ponekad formira i manje bisere koji su se nekada koristili za ukras, a sama po sebi, njena ljuštura je vrlo lijepa pa je palastura godinama vađena i korištena kao ukrasni predmet. Najveći dio mesa ove školjke je jestiv, a od njenih bisusnih niti koje školjku drže vezanu za podlogu, u Italiji su se svojevremeno izrađivale i vrlo skupe ženske rukavice, kao i ornamentni na odjeći kraljeva I velikaša. Bisusne niti su stari Maltežani upotrebljavali i u medicinske svrhe za liječenje upala uha. Palastura se hrani filtrirajući morksu vodu, a razmnožava se u ljetnjem periodu, što je čini još ranjivijom od tada sveprisutnih kupaća i ronilaca.

Palasture Boka Kotorska
Palasture Boka Kotorska

Zbog prekomjernog izlova, palastura je već nekoliko decnija zaštićena zakonom i njeno vađenje ili bilo kakvo uništavanje kolonija školjki je kažnjivo.

3 Komentari

  1. e bome ma koliko mi je pustu muku milo da su se ijopet te PALASTURE vratila na staništa od prije trikvarta stoljeća…e ma pamtim kao da je jučera bilo a pasalo je i 55 i više pustije lijepije godina kad sam bio berekin,i onda smo mi iz Gornje Lastve odili na kupanje na kupatilo kod potoka Seljanova na spjažu a oni malo višisu se kupali u dublje na pontu Seljanova e tamo nije bilo trave,a kad smo odili ono kola fijaka rivom put mandraaća od konta Luja Ivovića e tamo je umore sve bila trava u busove i tu je bilo palastura dosta sve do rogača u Donju Lastvu,ma bilo ih je milina gledati i niko ih nije ticao,e onda je arivala invazija domaćije turista onije pamidoraša i paprikaša,e tu su ronili sa maskama i onako i poteezali ih vanka,tako da su skoro svakoj vrh slomili božija grotaa je to bilo gledat,furešti su stojali kao inkantani nijesu mogli doć sebi isto kao da i je kolap uvatio-nešto su laprdali po franćeski oli engleški oli njemački ma i nisam razbrao đaolju jednu i činjeli su lentrate , ma ko je to onda abadavao,policijote niko nije avizavao niti one sa gorkijema jajima i sve su palasture trsili niti jedna nije ostala mani zalijek. E SAD KAD SU SE VRATILE STOJTE ATENTO I SVI ZAJEDNO VODITE RAČUNA DA IH OPET KO NE ISKUBE,TRBA ISTI MOMEENT AVIZATI POLICIJOTE I UČINJETI LENTRATE TE FAKINE NE PUŠTATI DA UTEKNU..EVO OVDJE U AMSTERDAM AKO NEDAJ BOŽE DA SE ĐE PRIPIŠATE PRIZIDU OLI U PARK I DA VI KO VIDI ..ODMA VI LENTRAJU ZAPIŠU BROJ TONOBILA I NEMA MRDANJA DOK NE ARIVAJU POLICIJOTI I KAZNA VI JE MINIMAL 35 EURA DOĐE VI ČEK NA STAN VIŠE ADMINISTRATIVNI TROŠKOVI,AA DA SA LAŠTIKOM GAĐETE PATKE OLI GUSKE OLI GOLUBE ILI VRABCE GLOBE SU GORKE I TO OVAMO NIKOME NE NAOMPADA ČINJETI. E adijote đurica -amsterdam

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.