17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Ovacije za „Karminu Buranu“

Jelena Đokić otvara Purgatorije
Jelena Đokić otvara Purgatorije

Dugotrajni aplauzi i ovacije više od hiljadu gledalaca u prepunom auditorijumu ljetnje pozornice u Tivtu pozdravili su sinoć zaista spektakularan nastup ansambla opere Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada koji je sjajnim koncertnim izvođenjem čuvene scenske kantate „Karmina BuranaKarla Orfa, na najupečatljiviji mogući način otvorio ovogodišnji Festival mediteranskog teatra „Purgatorije“ u Tivtu.

Pod dirigentskom palicom maestra Mikice Jevtića, orkestar i hor od preko stotinu muzičara i pjevača, sa solistima Darijom Olajoš-Čizmić, Igorom Ksionžikom i Vasom Stajkićem, publici je priuštio doživljaj za nezaborav, a oduševljeni komentari gledalaca nakon koncerta simbolično održanog na Svjetski dan muzike, potvrdili su da je Tivat još jednom dokazao da zaista zasluženo nosi epitet grada koji je centralna tačka kulture u Crnoj Gori.

Festrival „Purgatorije“ je inače, prije nastupa ansambla SNP, zvanično otvorila glumica Jelena Đokić, zahvaljujući se publici, odnosno „svima koji imate potrebu da nahranite duh, koji ste sposobni da osjetite i saosjetite, koji vjerujete da ton, slika i riječ mogu vratiti smisao u život.”

“Danas, tek na pola 2016. godine imamo dosta razloga da se osjećamo poniženi, obesmišljeni i zauvijek ostavljeni od onih koji su zvijezde bili i zvijezde postali. Veliki Dragan Nikolić, neodoljivi Marinko, najmaštovitiji Tomaž Pandur, svevremeni Bata i Milorad Mandić Manda koji život dao na daskama koje bi trebalo da život znače. Ukoliko smisao ipak postoji u tih 2-3 sata koliko predstava i koncert traju. Ukoliko umjetnost stvaranja uzdiže i vaše i naše duše na visine dovoljno daleke od ove besmislene, sumnjiive i obeshrabrujuće stvarnosti. Ukoliko možemo svi sada da probudimo dijete u sebi spremno da se da: Imam čast da vas sve pozovem u potragu za smislom i proglasim Purgatorije otvorenim!”- kazala je Đokić koja je upravo u Tivtu u prvoj predstavi ovdašnjeg Centra za kulturu – komadu “Bokeški D-mol” prije desetak godina napravila svoju prvo veliko glumačko ostvarenje.

Karmina burana u Tivtu
Karmina Burana u Tivtu

“Purgatorije” se inače, nastavljaju sutra otvaranjem izložbe slika Andrijane Ivande u 21.30 sati, u galeriji kompleksa srednjevjekovnog ljetnjikovca Buća-Luković.

Izvor:S. L.
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije