7.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Otvoreno pismo Bokeškog Foruma predsjednici Hrvatske

Bokeški forum
Bokeški forum

Udruženje građana Bokeški Forum, koje je proteklog mjeseca na lokalnim izborima u Tivtu osvojilo jedno zastupničko mjesto danas je uputilo otvoreno pismo predsjednici Hrvatske, Kolindi Grabar Kitarović, u kome izražavaju nezadovoljstvo što su najviši hrvatski državni predstavnici tokom predizbornje kampanje  iskazali otvorenu podršku samo jednoj političkoj opciji.

Poštovana predsjednice Grabar Kitarović,

Biti lider i predvoditi jedan narod, nije samo privilegija, nego i obaveza. Mnogo veća od pripadnosti jednoj partiji, kako god se ona zvala. Vi Vašu najvažniju obavezu, kao predsjednica i kao čovjek niste ispunili. Ljudi se ne djele na velike i male Hrvate, velike i male Srbe ili Eskime.

Otvorena podrška jednoj političkoj opciji, za vrijeme lokalnih izbora u Tivtu, najviših hrvatskih predstavnika u Crnoj Gori (Ivana Perić, izvanredna i opunomoćena veleposlanica, Hrvoje Vuković, konzul trećeg razreda) koji za tako nešto nisu snosili nikakve konsekvence, za nas predstavlja grubo kršenje prava ostalih Hrvata u Crnoj Gori. Da li su oni ovdje u službi cijele nacionalne manjine ili samo podobnih pojedinaca? Ili zbog nekih sitnosopstveničkih interesa, koji nemaju mnogo veze ni sa Hrvatima i Hrvatskom. I Crnom Gorom…

Moramo Vam reći da se vrhunski intelektualci, koji se ne stide svoje nacionalne pripadnosti, nalaze i u drugim političkim opcijama. I da poštuju Hrvatsku, iako nisu bili dio „Domoljubne koalicije“.  Ali, oni ne žele da licitiraju svojim nacionalnim i vjerskim opredjeljenjem, a naročito ne svojim diplomama. Rađe će, vjerujte, živjeti životom dostojnim čovjeka. Dok će se drugi krijući se iza kojekakvih građanskih ili nacionalnih  bandijera, kriti i od ne baš slavne prošlosti. Amnestirajući određene pripadnike hrvatske nacionalne manjine koji su početkom 90-ih „hrabro jurišali“ na „ljubljenu“, vi vrijeđate one koji su stoički podnosili nesretno vrijeme koje je na našu sreću za nama.

„Bokeški Forum“ Vašu pomoć ne traži i ne treba. Mi ćemo i dalje njegovati ideale pravde, jednakosti i ljudskosti. Međutim, ako Vas put nekad kojim slučajem i poslije izbora nanese u našu Boku, navratite… Medalja uvijek ima dvije strane. Na jednoj su oni koji se kunu u lik i djelo dr Josipa Pečarića.  Na drugoj smo mi. Nebitni…“ – kaže se u otvorenom pismu  „Bokeškog Foruma“ predsjednici Kitarović.

Najčitanije