15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Otvoreni “Dani u Vali”

Na Hvaru otvoreni "Dani u Vali"
Na Hvaru otvoreni “Dani u Vali” – foto Hina

U Hvaru je u petak upriličena proslava 2400. rođendana Starog Grada otvaranjem “Dana u Vali”, međunarodnog festivala mora, pomorstva i maritimne baštine.

“Želimo obilježiti rođendan najstarijega grada u našoj zemlji, ali i kako bismo predstavili hrvatsku maritimnu i kulturnu baštinu, tradicijske zanate, kulinarska, ribarska, brodograditeljska i nautička umijeća”, rekao je Plamenko Bavčević, predsjednik Udruge Cronaves te naglasio kako će svu ljepotu brodograditeljskih i nautičkih umijeća pokazati 60-ak ‘ljepotana’, predvođenih posadama iz svih dijelova jadranske Hrvatske.

Bavčević ističe i kako su sad, kad je u Starome Gradu uređena nova riva sa 110 vezova, stvoreni uvjeti za razvoj nautičkog turizma.

“Željeli bismo da Dani u Vali postanu tradicionalna pomorska manifestacija, poput festivala pomorstva u francuskom Brestu”, rekao je.

U trodnevnim programu u Maritimnom selu na Rivi održavaju se radionice za djecu, radionice tradicionalne gradnje broda te radionice izrade tradicionalnih ribarskih alata, koncerti, izložbe maketa starih brodova te izložba fotografija “Hrvatska tradicijska flota u zaljevu Morbihan”.

Waves
Waves

Najatraktivniji dio programa odvijat će se na moru, od promenadne plovidbe do regate, noćne parade brodova pod nazivom „Ples jedara i svjetla“ i završne parade svih brodova u subotu poslijepodne.

Na Hvaru otvoreni "Dani u Vali"
Na Hvaru otvoreni “Dani u Vali” – foto Hina

Na otvorenju Dana u Vali bila je i  predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović.

Predsjednicu je pozdravilo 60-ak posada tradicijskih brodova koji su u Stari Grad stigli od Istre do Opuzena – batane, gajete, leuti, kvarnerski guc, jedrenjaci, pasare, neretvanska lađa i trupica.

Najčitanije