Otvorena zanimljiva izložba o Australijanki u srpskoj vojsci

„Narednik Oliv Kelso King: Australijanka u srpskoj vojsci”, naziv je izložbe koja je sinoć otvorena u palati Grgurina u Kotoru u organizaciji Pomorskog muzeja Crne Gore i ambasade Australije.

Na fotografijama i dokumentima iz perioda 1914. – 1920. godine, predstavljena je priča o herioni Oliv Kelso King –  Australijanki koja je služila u srpskoj vojsci za vrijeme Prvog svjetskog rata.

Izložbu je otvorila ambasadorka Australije u Srbiji Džulija Fini koja je kazala da je Oliv Kelso King bila nevjerovatno hrabra žena koja se zatekla u Evropi 1915. godine kada je podsjetila svoju sestru u Velikoj Britaniji i odlučila da pomogne ranjene borce.

“Prvo je bila u sastavu belgijskog korpusa, da bi se kasnije priključila srpskoj vojsci na solunskom ratištu. Odmah je odlučila da jedna kola pretvori u ambulantna. Ostaće zapamćena u istoriji kao jedina Australijanka koja je došla i pomagala na ratištu gdje je provela  čitavih pet godina pružajući razne vidove humanitarne pomoći kao vozač. Na kraju rata dobila je čin vodnika. Njena pomoć se nastavila i nakon rata. Otvorila je 17 kantina. U današnjim sredstvima vrijednost im je oko 600.000 eura. Nakon povratka u Australiju 1920. ponovo je došla u Srbiju kada je na poziv kralja Aleksandra prisustvovala njegovom vjenčanju“, kazala je ambasadorka Fini.

Izložba „Narednik Oliv Kelso King: Australijanka u srpskoj vojsci"
Izložba „Narednik Oliv Kelso King: Australijanka u srpskoj vojsci”

Namjera organizatora izložbe je podsjećanje na hrabro i nesebično zalaganje Oliv Kelso King, o kojoj se može napisati roman, žena avanturističkog duha, svjetski putnik, ljubitelj automobilizma, koja je igrala tenis, klizala, pisala prozu i poeziju, a sve to bilo je okićeno humanošću – kazala je mr Mileva Pejaković Vujošević, direktorica Pomorskog muzeja Kotor.

Izložba „Narednik Oliv Kelso King: Australijanka u srpskoj vojsci"
Izložba „Narednik Oliv Kelso King: Australijanka u srpskoj vojsci”

Među brojnim srpskim i britanskim ordenima King je zaslužila: Kraljevski orden Svetog Save 3. reda ( koji joj je lično dodijelio kralj Aleksandar), Obilića medalju, Zvijezdu Britanske imperije, Krst milosrđa, Britansku ratnu medalju…

O životu hrabre Oliv Keslo King govorila je muzejska savjetnica Radojka Abramović.

U muzičkom dijelu programa nastupila je flautistkinja prof. Angela Mijušković.

Izložba se može pogledati na dugom spratu Pomorskog muzeja Crne Gore.

 

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.