15.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Otvorena zanimljiva izložba o Australijanki u srpskoj vojsci

„Narednik Oliv Kelso King: Australijanka u srpskoj vojsci”, naziv je izložbe koja je sinoć otvorena u palati Grgurina u Kotoru u organizaciji Pomorskog muzeja Crne Gore i ambasade Australije.

Na fotografijama i dokumentima iz perioda 1914. – 1920. godine, predstavljena je priča o herioni Oliv Kelso King –  Australijanki koja je služila u srpskoj vojsci za vrijeme Prvog svjetskog rata.

Izložbu je otvorila ambasadorka Australije u Srbiji Džulija Fini koja je kazala da je Oliv Kelso King bila nevjerovatno hrabra žena koja se zatekla u Evropi 1915. godine kada je podsjetila svoju sestru u Velikoj Britaniji i odlučila da pomogne ranjene borce.

“Prvo je bila u sastavu belgijskog korpusa, da bi se kasnije priključila srpskoj vojsci na solunskom ratištu. Odmah je odlučila da jedna kola pretvori u ambulantna. Ostaće zapamćena u istoriji kao jedina Australijanka koja je došla i pomagala na ratištu gdje je provela  čitavih pet godina pružajući razne vidove humanitarne pomoći kao vozač. Na kraju rata dobila je čin vodnika. Njena pomoć se nastavila i nakon rata. Otvorila je 17 kantina. U današnjim sredstvima vrijednost im je oko 600.000 eura. Nakon povratka u Australiju 1920. ponovo je došla u Srbiju kada je na poziv kralja Aleksandra prisustvovala njegovom vjenčanju“, kazala je ambasadorka Fini.

Izložba „Narednik Oliv Kelso King: Australijanka u srpskoj vojsci"
Izložba „Narednik Oliv Kelso King: Australijanka u srpskoj vojsci”

Namjera organizatora izložbe je podsjećanje na hrabro i nesebično zalaganje Oliv Kelso King, o kojoj se može napisati roman, žena avanturističkog duha, svjetski putnik, ljubitelj automobilizma, koja je igrala tenis, klizala, pisala prozu i poeziju, a sve to bilo je okićeno humanošću – kazala je mr Mileva Pejaković Vujošević, direktorica Pomorskog muzeja Kotor.

Izložba „Narednik Oliv Kelso King: Australijanka u srpskoj vojsci"
Izložba „Narednik Oliv Kelso King: Australijanka u srpskoj vojsci”

Među brojnim srpskim i britanskim ordenima King je zaslužila: Kraljevski orden Svetog Save 3. reda ( koji joj je lično dodijelio kralj Aleksandar), Obilića medalju, Zvijezdu Britanske imperije, Krst milosrđa, Britansku ratnu medalju…

O životu hrabre Oliv Keslo King govorila je muzejska savjetnica Radojka Abramović.

U muzičkom dijelu programa nastupila je flautistkinja prof. Angela Mijušković.

Izložba se može pogledati na dugom spratu Pomorskog muzeja Crne Gore.

 

Najčitanije