14.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Otvorena rekreaciona zona na Kamenom

Nova rekreaciona zona u selu Kameno u Herceg Novom danas je zvanično otvorena  biciklističkom vožnjom uređenom stazom, foto-izložbom u novoj bike stanici, posjetom odmorištu Kotobiljski izvor i lokaciji Tajno brdo i prezentacijom autohtone gastro-ponude novskog zaleđa.

Stalna koordinatorka Sistema UN i stalna predstavnica UNDP za Crnu Goru Fiona Mekluni istakla je veliko zadovoljstvo prilikom da predstavi novu biciklističko-pješačku stazu i rekreacionu zonu.

„Čula sam da je Kameno posebno selo, sa dugom i bogatom istorijom ali da je bilo pomalo zaboravljeno i da nije uključeno u lokalnu turističku ponudu. Opremljena biciklistička staza će dati priliku turistima da imaju potpuno novo iskustvo Herceg Novog.  Vozeći bicikle ili šetnjom, mogu uživati u prekrasnom ambijentu, odmoriti na panoramskim vidikovcima sa prelijepim pogledom na Bokokotorski zaliv.  Takođe, imaju priliku da probaju specijalitete domaće kuhinje, a naročito med, pršut, vino“, kazala je Mekluni.

Istakla je zahvalnost partnerima koji su učestvovali u realizaciji projekta, te poručila da su u UNDP-u srećni što mogu podržati ovakve inicijative. Projekat „Razvoj niskokarbonskog turizma“ će nastaviti da podstiče inovativne projekte koji doprinose smanjenju emisije CO2. Već početkom februara, biće objavljen Javni poziv koji će dati mogućnost kofinansiranja sličnih projekata na teritoriji cijele Crne Gore.

Gradske zone i zaleđe treba razvijati zajedno

Prema istraživanju Svjetske turističke organizacije, najveću stopu rasta bilježe upravo ponude  koje su spoj prirodnih ljepota i aktivnog odmora, predočila je Ana Đurašković iz Turističke organizacije Herceg Novi

„Svjetski je trend da se „hiking&biking“  uglavnom nude u kombinaciji. Mountain-bikeri su velika ciljna grupa, jer se ovaj sport u posljednje vrijeme najdinamičnije razvio u Njemačkoj, koja broji čak 28 miliona biciklista, kao i u Austriji, Švajcarskoj, Italiji, Francuskoj“, kazala je Đurašković.

Konstatovala je da su dosadašnje  posjete zaleđu bile individualne i neregistrovane, te da nije bilo dovoljno promovisano. Upravo ovaj projekat čini da se takva praksa mijenja i na liniji je cilja da Herceg Novi bude prepoznat kao destinacija koju je vrijedno posjetiti tokom cijele godine.

Stanišić je poručila da na ovaj i slične načine zaleđe i gradske zone treba da  se zajedno razvijaju u jedinstven turistički proizvod,a sve to u skladu sa nacionalnim konceptom „Wild beauty“.

Da je ovaj projekat u skladu sa ciljem lokalne uprave da se grad razvija koncentrično, sa orjentacijom ka zaleđu koje ima veliki potencijal, potvrdio je i direktor Agencije za izgradnju i razvoj Herceg Novog Nikša Grgurević.

„Kroz ovaj projekat smo pokazali da sinergija međunarodnih, državnih i lokalnih institucija dovodi do kvalitetnih projekata koji, osim što obogaćuju turističku ponudu i valorizuju zaleđe, pružaju šansu lokalnom stanovništvu da se okrene zdravim stilovima života i boravku u prirodi. Takođe, pokazali smo da u okviru institucija lokalne samouprave možemo da pokažemo visok nivo operativnosti i odgovornosti u pristupu poslu, što je rezultiralo završetkom projekta prije roka“, rekao je Grgurević.

Posebnu ulogu u realizaciji projekta imala je mjesna zajednica Kameno. Predsjednik mjesne zajednice Goran Stanovčić zahvalio se u ime mještana svima koji su pomogli realizaciju ovog projekta. Istakao je da selo Kameno i cijelo zaleđe nude mnogo mogućnosti za razvoj turističke ponude, koje treba iskoristiti pametno, kroz saradnju i na održiv način.

kameno

Starčević: Ovo je tek početak

U Agenciji za razvoj i zaštitu Orjena ponosni su što su incirali projekat koji je srećan spoj sporta i rekreacije, arheologije i istorije sa turizmom i drugim privrednim djelatnostima vezanim za turizam, istakao je direktor Željko Starčević.

 „Ono što sve navedeno objedinjuje je razvoj. Ne bilo kakav, već održivi razvoj, razvoj koji neće „pojesti“ sopstvene potencijale, razvoj koji ima perspektivu trajanja. Takva vizija razvoja kompatibilna je sa Parkom prirode „Orjen“, našim vrijednim turističkim potencijalom, čija nam pažljiva valorizacija tek predstoji“, rekao je Starčević.

U Agenciji su svjesni da nije dovoljno očuvati prirodu i obezbijediti održivi razvoj samo unutar granica Parka, već da je važan razvoj sela koja su pristupna kapija Orjenu.

„Smatramo da kraj projekta je ustvari tek početak, da smo samo zagrebali po površini i započeli pojačane aktivnosti na otkrivanju hercegnovskog

zaleđa turistima, ali i nama samima. Sigurni smo da naši građani cijene postignuto i dijele vizije održivog turističkog razvoja zaleđa, te da ćemo sada još jači i motivisaniji krenuti u neke nove projekte, jer trebamo udahnuti život, ne samo Kamenom, već cjelom ovom višedecenijski zanemarenom zaleđu“, poručio je Starčević.

Za ovaj projekat, Turistička organizacija Herceg Novi je dobila finansijsku podršku u iznosu od 15.000 eura, u okviru projekta “Razvoj niskokarbonskog turizma u Crnoj Gori”, koji realizuju UNDP i Ministarstvo održivog razvoja i turizma, iz sredstava Globalnog fonda za životnu sredinu.  Ukupan budžet iznosi oko 36.000 eura. Projektom je zaleđe postalo bogatije za biciklističku stazu i bike-stanicu, revitalizovana je pješačka staza i odmorište Kotobiljski izvor, urađena nova horizontalna i vertikalna signalizacija i postavljene klupe na vidikovcima.

Posao je uspješno i prije roka priveden kraju, zahvaljujući izuzetno dobroj saradnji nosioca, Turističke organizacije Herceg Novi i partnera: Agencije za razvoj i zaštitu Orjena, Agencije za izgradnju i razvoj Herceg Novog, Mjesne zajednice Kameno i DOO “Stanovčić”, a uz podršku Opštine Herceg Novi. Uključili su se i mnogi volonteri, NVO organizacije i sportski klubovi i preduzetnici, koji su svojim radom i donacijama podigli ukupnu vrijednost projekta.

Najčitanije