13.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Otvorena nova ambulanta u Radovićima

Sa otvarnja ambulante u Radovićima
Sa otvarnja ambulante u Radovićima

Ministar zdravlja dr Budimir Šegrt i gradonačelnica Tivta dr Snežana Matijević, presjekli su danas vrpcu na vratima novoizgrađene ambulante u Radovićima kod Tivta, čime je taj objekat zvanično počeo sa radom.

Ambulanta funkcioniše u sklopu Doma zdravlja Tivat, a u njoj će usluge primarne zdravstvene zaštite dobijati oko tri hiljade žitelja MZ Krtoli i brojni turisti koji borave na ovom dijelu poluostrva Luštica. U gradnju i opremanje  ovog objekta uloženo oko 200 hilljada eura, od čega je 40 hiljada obezbjedila Opština Tivat, 15 hiljada kompanija „Luštica Development“ a ostalo Fond zdravstva. Ambulanta  ima ordinaciju za ljekara opšte prakse, injekcionu sobu, previjalište, stomatološku ordinaciju, prostor za zubnu tehniku, čekaonicu, veliku kuhinju, mokre čvorove od kojih je jedan prilagođen za invalide, te poslovni prostor u kome će uskoro vjerovatno biti otvorena apoteka. Ambulanta površine 200 kvadrata, nalazi se u prizemlju nedavno sagrađene nove poslovno-stambene zgrade u centru Radovića, a u kojoj su 24 tivatska medicinska radnika dobili stanove.

Sa otvarnja ambulante u Radovićima
Sa otvarnja ambulante u Radovićima

„Ova ambulanta koja je u značajnoj mjeri izgrađena uz podršku grada, pokazuje da opštinskom rukovodstvu Tivta nije bitan samo razvoj centra grada, već i okolnih naselja. Radovići su malo, ali značajno turističko mjesto i mještani i turisti zaslužuju jedan ovako lijep prostor u kome će im tim izabranog doktora za odrasle biti na usluzi i brinuti se o njihovom zdravlju.“ – kazala je v.d. direktorica Doma zdravlja Tivat Jovanka Vučetić, zahvaljujući se Ministarstvu i Fondu zdravstva, Opštini Tivat i kompaniji „Luštica Bay“ čiji je direktor prodaje Rudiger Flajge prisustvovao svečanom otvaranju.

Gradonačelnica Matijević istakla je da su svi učesnici u ovom projektu imali na umu dobrobit mještana Krtola i brojnih turista na ovom podrulju, jer je stara ambulanta u Radovićima godišnje imala preko 10 hiljada pregleda pacijenata, pa je trebalo toj ustanovi obezbjediti adekvatan prostor i opremu.

Sa otvarnja ambulante u Radovićima
Sa otvarnja ambulante u Radovićima

„Ovaj objekat je doprinos stvaranju boljih uslova za rad medicinskih radnika i uslova za prijem i pružanje usluge pacijentima. Politika sistema javnog zdravstva Crne Gore je da se najveća pažnja posvećuje pacijentu i da sve usluge „idu“ ka njemu.  Da bi se provjerlo zadovoljstvo pacijenata sa takvom politikom ministarstva u oblasti primarne zdravstvene zaštite, angažovali smo agenciju „Arhimed“ koja je sprovela  anketu u šest domova zdravlja – Nikšić, Podgorica, Herceg Novi, Kotor, Bar i Berane. U anketi je učestvovalo više od 4.500 pacijenata  i na naše veliko zadovoljstvo, pokazalo  se da preko 90 odsto njih je zadovoljno ili izuzetno zadovoljno uslugama domova zdravlja.“ – kazao je ministar zdravlja Budimir Šegrt.

Sa otvarnja ambulante u Radovićima
Sa otvarnja ambulante u Radovićima

Predsjednik MZ Krtoli Ivan Starčević izrazio je zadovoljstvo mještana Krtola i Luštice i pozdravio otvaranje nove ambulante.

„Ipak, smatramo da ovaj projekat nije i neće biti gotoiv dok u jednoj od ove dvije stambene zgrade ne budu obezbijeđena dva tzv. kadrovska stana za ljekara i medicinsku sestru koji su trajno angažovani u Krtolima    jer nam jedino to obezbjeđuje 24-satno prisustvo medicinske zaštite, a što smo imali u vrijeme dok je radila stara ambulanta.“- podvukao je Starčević.

ŠEGRT: TENDER ZA STRANE INVESTITORE U BOKELJSKE ZDRAVSTVENE USTANOVE

Ministar Šegrt najavio je da će Vlada uskoro raspisati tender za izbor stranih investitora koji će po sistemu privatno-javnog partnerstva, uložiti novac i znanje u obnovu postojećih i izgradnju novih javnih medicinskih ustanovca na području Boke i Budve.

„Imamo više takvih inicijativa zainteresovanih partnera i već sam razgovarao sa nekoliko lanaca bolnica iz svijeta koji su namjerni da      ulažu novac i znanje u ustanove primarne i sekundarne zdravstvene zaštite u Tivtu, Kotoru, Herceg Novom i Budvi, osavremenjivanjem i uređenjem Domova zdravlja u tim gradovima i gradnjom nove bolnice u Kotoru„ – istakao je Šegrt.  On je kazao da Vlada stranim partnerima može dati koncesiju do 30 godine za te poslove, a to bi podrazmijevalo da naši građani i turisti dobiju mnogo bolji kvalitet zdravstvenih usluga i medicinske njege, bez dodatnih plaćanja.

„Privatno-javno partnerstvo znači podršku i pomoć državi da se ide naprijed u infrastrukturi i  znaju u zdravstvenom sistemu, a pritom, da se sve usluge koje su crnogorski osiguranici do sada dobijali u tim ustanovama, i dalje dobijaju pod istim uslovima, bez dodatnih plaćanja od strane pacijenata.“- istakao je Šegrt dodajući da crnogorski zdravstveni sistem mora biti adekvatna podrška razvoju elitnog turizma na ovom dijelu primorja.

Izvor:S. L.

Najčitanije