9.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Otvorena multimedijalna izložba „Nemirno more“

Priča o Prvom svjetskom ratu na Jadranu je priča koja je vezana za više naroda, država i nacija i veoma je slojevita jer su u borbama na ovom prostoru učestvovale praktično sve zaraćene strane. Iako je bila često skrajnuta na margine istorijskih knjiga, ona  je izuzetno važan dio novije istorije cijelog Mediterana – čulo se sinoć na otvaranju multimedijalne izložbe „Nemirno more“ u Zbirci pomorskog nasljeđa Porto Montenegra u Tivtu.

Podjećajući da Tivat i Boka Kotorska imaju veoma bogatu istoriju čiji dobar dio zajednički baštine i Austrija i Crna Gora, vojni ataše Austrije pukovnik Tomas Ahamer je podsjetio na ulogu Boke kao najznačajnije autrougarske pomorske baze u Prvom svjetskom ratu.

„Možemo biti srećni što su ta okrutna vremena velikih ratova iza nas. Rat na nemirnom moru je imao uticaja i na ličnom planu, dakle na familijarnu  istoriju ljudi koji su služili na brodovima Austrougarske mornarice upravo ovdje Boki Kotorskoj. Zahvalan sam što je taj dio istorije izvučen i prikazan danas u modernim vremenima“- kazao je Ahemare.

Izložba „Nemirno more“ je esencija najvažnijih dešavanja u ratu na moru na južnom Jadranu od 1914 do 1918, kada su se ovdje vodile neke od najznačajnijih pomorskih operacija Prvog svjetskog rata i bitke koje su u mnogome definisale i određivale kasniji razvoj moderne pomorske taktike i strategije. U sukobima brodova, aviona i podmornica sila Osovine, Austrougarske i Njemačke, sa snagama Antante – Velike Britanije, Francuske , Italije, čak i iz dalekog Japana, izgubljeno je na hiljade ljudskih života, ali su ispisane i neke od najinteresantnijih i najimpresivnih priča o herojstvu, viteštvu i snalažljivosti.

Na dio tih događaja, kao i na njihove aktere podsjeća izložba koju čini nekoliko desetina fotografija i dokumenata iz tog vremena, nacrti brodova, te niz zanimljivih predmeta sa brodova, uniformi mornara, nautičke opreme, navigacionih instrumenata. Neke od njih, poput podoficirske oznake koju je nosio neko od četvorice strijeljanih vođa pobune austro-ugarskih mornara februara 1918 u Boki, javnost ima privi put priliku da vidi. Ovaj artefakt naime, nađen je svojevremen prilikom eshumacije grobnice Antuna Grabara, Františeka Raša, Jerka Šižgorića i Mata Brničevićau Škaljarima i od tada se nalazio u depou Pomorskog muzeja u Kotoru koji ga nikada nije javno izložio. Uz Pomorski muzej, izložbu „Nemirno more“ dijelom svojih predmeta podržalo je i memornijalno udruženje „K.u.K. Kriegsmarine Archiv“ iz Beča.

„Nadam se da će ova izloba biti samo početak i da će svaki od njenih segmenata vrmeneom sam prerasti u posebnu, novu izložbu. Sva ova dešavanja to zaista i zaslužuju, od priče o početku rata i potapanju krstarice „Zenta“, priče o bombardovanju Lovćena iz Boke, prepadima na Drač i Otranstku baražu, aktivnostima podmornica i hidroavijacije    …. Sve to zaslušuje da bude što detaljnije predočeno i objašnjeno naših javnosti.“- kazao je autor izložbe, istoričar Dražen Jovanović.

Izložba „Nemirno  more“ nastavlja se to 20.jula  serijim predavanja o obalnim utrvrđenima, ratnim brodovima, hidroavionima, podmornicama i dejstvima na južnom Jadranu tokom Prvog sbjetskog rata, a koje će u Zbirci pomorskog nasljeđa Porto Montenegra narednih dana držati niz  predavača iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske i Austrije.

Izvor:S. L.

Najčitanije