18.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Otvorena izložba Vaska Lipovca na Cetinju

Izložba Vaska Lipovca “Očaravajuća nedjeljivost radoznalosti” otvorena je u utorak, u Crnogorskoj galeriji umjetnosti “Miodrag Dado Đurić” na Cetinju.

Izložba predstavlja izbor iz obimnog Lipovčevog opusa i obuhvata nekoliko ciklusa – od ranih radova, preko djela iz ciklusa Sport, Erotika, Biciklisti, a realizovana je u saradnji sa obitelji Lipovac koja je vlasnik radova.

U okviru postavke predstavljeno je i nekoliko radova grafičarke Danijele Šušak, saradnice Ateljea Lipovac, prilagođenih slabovidim osobama koji su kao predložak imali Lipovčeva djela.

Kustoskinja izložbe je istoričarka umjetnosti Mirjana Dabović Pejović, koja je otvorila izložbu, istakla je da radovi Vaska Lipovca nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Tekst za katalog o ranim Lipovčevim radovima napisao istoričar umjetnosti prof. Zvonko Maković.

Tokom trajanja izložbe od 6. septembra do 9.oktobra biće organizovane umjetničke radionice.

Organizator izložbe je Narodnog muzeja Crne Gore, a realizaciju je pomoglo Ministarstvo kulture republike Hrvatske.

Vasko Lipovac – Most između kultura

Vasko Lipovac, kipar i slikar, rođen je u Kotoru 1931. godine, preminuo u Splitu, 2006. godine.

Kroz cijeli je svoj radni vijek u sebi nosio slike krajolika Boke Kotorske i bogato kulturno naslijeđe svog rodnog grada, a školovanje u Zagrebu, u ranim pedesetim godinama prošlog vijeka dalo mu je uvid u osnovna iskustva modernizma i figurativne anatomije (posebno zahvaljujući njegovom profesoru kiparstva, Kosti Angeli Radovaniju).

Nimalo patetičan ni sklon monumentalnosti, ipak je stvorio nekoliko upečatljivih spomenika (od Dražena Petrovića do Marka Marulića i Miljenka Smoje), ali njegov važan doprinos modernoj hrvatskoj skulpturi najprisutniji je u ciklusima posvećenima mornarima i mladim djevojkama, ljubavnicima i posebno sportistima.

Intimno povezan sa svojim crnogorskim korijenima, načinio je i seriju reljefa i poliptiha posvećenih Boki, stvorivši trajan mosti među kulturama Crne Gore i Hrvatske.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije