10.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Otvorena izložba „Put pisma – pisma bokeljskih pomoraca 1830 – 1890“

Sa otvaranja izložbe
Sa otvaranja izložbe

U  multimedijalnoj galeriji „Novi to sam ja“  sinoć je otvorena izložba „Put pisma – pisma bokeljskih pomoraca 1830 – 1890“ čiju postavku čini jedinstvena zbirka pisama iz 19. vijeka iz kolekcije najtrofejnijeg crnogorskog filateliste, pomorskog kapetana Toma Katurića, našeg sugrađanina a svjetskog putnika, prenosi radio Herceg-Novi.

Pozdravljajuci publiku istoričarka umjetnosti Danijela Peško je istakla da su Katurićeve   kolekcije izlagane u metropolama na najpoznatijim izložbama,nagrađivane  brojnim priznanjima i zlatnim medaljama. Prema njenim riječima ova jedinstvena zbirka im posebnu važnost, sadrži pisana svjedočanstva jednog vremena, koja otkrivaju istoriju naše Boke i pokazuju kultru pismenog izražavanja Bokelja u 19.vijeku.

Tomo Katurić objasnio je da je odmah pristao  da  u saradnji sa galerijom „Novi to sam ja“ organizuje izložbu, a potom je objasnio

„Ovdje nije izložena moja zlatna kolekcija „Poštanska istorija Boke Kotorske“ jer je u toku rad na monografiji, koju će prirediti profesor Lazar Seferović. Ako Bog da, u februaru ćemo je svi zajedno pogledati i bićemo na promociji. Drago mi je da svi možemo pogledati kuda su se početkom 19.vijeka,  naši pomorci kretali, gdje su boravili. Pisma su pisana ka i sa jedrenjaka i baš sam taj period uzeo da vidimo kako su naši pradjedovi korespondirali sa Bokom. Kad se vidi taj rukopis, svi se dive. To je  pisano prije 150 i više godina, a  mastilo je zadržalo autentičnost,  80 odsto pisama je puno, a na osnovu njih  dobar istoričar bi mogao da opiše ono vrijeme. Riječ je bila i o rađanju i smrtnim slučajevima, o uzimanju pomorskih zajmova, putovanjima, sve što je bilo aktuelno tada. Jedan dio Boke je bio 400 godina pod Venecijom, taj dio koji se odnosi na Perast, Dobrotu, Prčanj, pisan je na italijanskom jeziku, a Herceg Novi – ćirilicom. I to nešto govori kako smo bili specifični u Boki Kotorskoj. Izložba će biti otvorena 15 dana i volio bih da doĐu i mladi da pogledaju kako su se naši pradjedjovi dopisivali… Pomorski hljeb je donosio u Boku nešto vrjednije od novca, svjetsku  kulturu.

Izložba - Put pisma – pisma bokeljskih pomoraca 1830 – 1890
Izložba – Put pisma – pisma bokeljskih pomoraca 1830 – 1890

Državna pošta u Herceg Novom je otvorena 1804.godine, čak dva mjeseca prije čuvenog Dubrovnika. Eto kolika je naša povezanost sa svijetom bila i koliko su naši pomorci bili cijenjeni u svijetu. Ova pisma će vam reći sve ostalo, poručio je Katurić.

Izložba se može pogledati do 31. decembra.

Najčitanije