10 C
Kotor

Slušaj online radio

Otvorena izložba „Prozori i vrata Boke Kotorske“, uskoro i monografija

„Vrata su simbol ulaza u mjesto življenja, simbol komunikacije, dobrodošlice i gostoprimstva. Za razliku od vrata, prozori predstavljaju vizuelni most između unutrašnjem i spoljašnjeg prostora“ – kazala  je sinoć na otvaranju izložbe fotografija „Prozori i vrata Boke Kotorske“ Mileva Pejaković Vujošević direktorica Pomorskog muzeja Kotor.

Autori izložbe, zaposleni u Pomoskom muzeju,  izložili su 130 fotografija vrata i prozora snimljenih u Boki Kotorskoj. Prema riječima direktorice Pejaković Vujošević, nakon terenskog rada snimanja i izložbe naredne godine slijedi štampanje monografije koju će Pomorski muzej izdati na temu vrata i prozora u Boki.

Na izložbi u palati Grgurina prestavljen je samo dio ovog značajnog graditeljskog nasljeđa, u vremenskom rasponu od IX. do XX. vijeka.

Izložba "Vrata i prozori Boke kotorske"
Izložba “Vrata i prozori Boke Kotorske”

Izložbu je otvorio Ivica Biskupović, rođeni Kotoranin,  turistički vodič koji svakodnevno  upoznaje turiste o kotorskim znamenitostima, palatama, vratima i prozorima…

„Svakodnevno prolazim ulicama našega grada, i skoro svaki put pogled na naše kamene kuće u meni pokrene ista ona osjećanja koja su me obuzimala onda kada sam ovuda prolazio kao dijete. To su pomiješana osjećanja ljepote, trajanja i mira. Sve to izgleda tako normalno, uobičajeno, kao da su bedemi, palače, crkve i obične kuće morale biti ovdje gdje su i ovakve kakve su oduvijek, i valjda zauvjek. Čudo graditeljske vještine bezbrojnih klesara, drvodjelja, kovača koji su ovdje živjeli i anonimno provodili svoje trajanje kroz vjekove. Tragovi njihovoga truda, talenta i znoja još uvijek drže i vidljivi su oko nas na svakom koraku. Kroz svoje djelo ti umjetnici i vješti znalci svoga zanata žive i traju i dan danas. Poznavati te spomenike prošlosti, rada i umjetnosti, i čuvati ih, znači jednostavno cijeniti sebe i ovaj dio planete na kojemu smo sudbinom posijani i vezani“ – kazao je Biskupović.

Izložba je realizovana u okviru programa zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2016. godinu Ministrastva kulture Crne Gore, u sklopu programa proslave Dana opštine Kotor,

U muzičkom dijelu programa nastupila je učenica ŠOSMO „Vida Matjan“ Ivana Starčević na gitari.

 

Najčitanije