8.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Otvorena izložba „Palate grada Kotora i grada Perasta-nekada i sada”

„Palate grada Kotora i grada Perasta-nekada i sada” naziv je izložbe koja je otvorena u petak u  Pomorskom muzeju Crne Gore Kotor.

Izložba na najbolji način predstavlja ono što radi Pomorski muzej, a to je prezentovanje i valorizovanje kulturne baštine na ovim prostorima, kazao je direktor muzeja Andro Radulović, čestitajući autorkama na kvalitetnoj i zanimljivoj izložbi.

O izložbi su govorile autorke izložbe, Radojka Abramović, istoričarka umjetnosti i muzejska savjetnica i Jelena Karadžić etnološkinja i muzejska savjetnica. Izložbu je otvorila istoričarka umjetnosti Jovana Lalošević Vidović.

„Svaka palata u donjem dijelu grada prema Morskim vratima simbol je trga. Iz njihovih se magazina u prizemljima iznosi brašno, žitarice, drvo, zelen, mlijeko, sirevi, pa su trgovi, mirišući na ove proizvode, dobili nazive: Trg od brašna, oružja, slate, mlijeka, drva. Palate su stamene sa biforama i triforama, raskošnim balkonima raspoređenim po spratovima, uglavnom smješteni po centralnom dijelu palata. Kotor od svih gradova na jugoistočnoj jadranskoj obali ponajviše je zadržao odlike tipičnog srednjevjekovnog, mediteranskog grada”- kazala je Abramović kjoja je i autor kataloga koji prati izložbu.

O palatama Perasta govorila je koautorka izložbe i kataloga, etnološkinja i muzejska savjetnica Jelena Karadžić.

Izložba Palate grada Kotora i Perasta

“Vijađ po vijađ, kamen po kamen – donio je Boki prelijepe palate, palace i kuće koje su branjene krvlju graditelja i njihovih potomaka u burnim i nemirnim vremenima proteklih 400 godina. Duh slavnih Zmajevića, Smekja, Martinovića, Viskovića, Bronza, Bujovića i dalje lebdi nad gradom i ne dozvoljava da grad zaspi. Stare palate dobijaju novu namjenu i sada služe za odmor i uživanje, a u nekim se rađaju djeca, nove generacije Peraštana i Peraštanki koji će u budućnosti obnoviti danas još rušene palate. Sigurna sam da će i nepokretna kulturna baština biti sačuvana, a u skoroj budućnosti i obnovljena po konzervatorskim projektima ” kazala je između ostalog Karadžić“.

Izložba Palate grada Kotora i Perasta

Istoričarka umjetnosti i istraživač u oblasti zaštite kulturne baštine Boke Jovana Lalošević Vidović, izrazila je svoje stručno mišljenje o sadržaju, tekstu i postavci izložbe, ističući njenu višestruku vrijednost.

“Autorke izložbe nam sa svojim stručnim izrazom približavaju i naglašavaju slojevitost stilova u arhitekturi dva grada, Kotora i Perasta. Uz sve to, sa druge strane, autorke su na vrlo vješt način uspjele da prikažu činjenično stanje sadašnjeg trenutka palata ova dva grada, odnosno koliko je današnji način života uticao na određivanje savremene namjene vjekovnih palata” – kazala je proglašavajući izložbu otvorenom Lalošević Vidović.

U muzičkom dijelu programa nastupićla je klapa „Belezza”

Izložba je realizovana u saradnji sa Ministasrtvom kulture Crne Gore, u okviru Programa zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2017. godinu,.

Najčitanije