10 C
Kotor

Slušaj online radio

Otvorena izložba „Otrant 100“

„Otrant 100“ naziv je izložbe fotografija koju je povodom stogodišnjice bitke Otrantski baraž, organizovao Pomorski muzej Crne Gore Kotor i društvo  „Adriatic Sea Association”  iz Budimpešte.

Izložba je otvorena sinoć u palati Grgurina u Kotoru i istovremeno u Budimpešti, obzirom da je vlada Mađarske finasiski pomogla izložbu „Otrant 100“.

O izložbi su govorili Srećko Čulić, član društva „Adriatic Sea Association”  iz Splita i Ilija Mlinarević, kustos Pomorskog muzeja u Kotoru.

,,Sama bitka se odigrala 15. maja 1917. godine. Sile Atlante napravile su velikim vojno pomorskim snagama blokadu Otranskih vrata spriječavajući prolaz iz Jadranskog u Sredozemno more. Značajno slabije ali odučne pomorske snage Austrougarske monarhije 14. maja 1917.godine ispovile su iz luke Kotor. Nakon kratke ali žestoke bitke pomorske jedinice Austrougarske monarhije su pobijedile i probile blokadu Otranskih vrata.

Karakteristika tog događaja je da su prvi put u istoriji pomorskih bitaka uz brodove upotrijebljeni avioni i podmornice.Takođe, želio bih istaći humani i viteški pristup pobjedničke vojske, pobjedničkih snaga Austrougarske monarhije. Nakon pobjede i završetka bitke pomorske jedinice monarhije nisu napustile bojište nego su spasile i humano zbrinule sve potopljene i ozlijeđene mornare i zapovijednike poražene vojske” – kazao je Čulić.

Kustos Ilija Mlinarević podsjetio je da su tokom Prvog svijetskog rata Otrantska vrata imala važan strateški značaj za ratne mornarice Njemačke i Austrougarske, ali i za ratne mornarice zemalja Atante.

„Izožene fotografije su sa tog događaja. Na nama koji se bavimo istorijom pomorstva je da se prisjetimo pomorskih okršaja, da ih analiziramo i takođe da ukažemo i apelujemo na apsurdnost ratovanja i pošaljemo poruke mira, u ovim ne mirnim vremenima” – istakao je Mlinarević.

„Adriatic Sea Association” registrovano je u Budimpešti, čiji članovi su iz više zemalja u okruženju.

Cilj im je sačuvati pomorsku tradiciju na Jadranu, povjesne događaje, znamenitosti sa posebnim naglaskom na ekologiju i očuvanje mora, kao i edukacija nautičara o svim znamenitostima našeg Jadrana, kazao je Srećko Čulić.

Najčitanije