15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Otvorena izložba „Odlikovanja iz fundusa Muzeja grada Perasta“

„Odlikovanja iz fundusa Muzeja grada Perasta“ naziv je izložbe autorke Aleksandre Simeunović, koja je sinoć otvorena u palati Bujović – Muzej grada Perasta.

U postavci svoje mjesto su našla odlikovanja iz XIX i prve polovine XX vijeka, koja su za svoje zasluge dobijali istaknuti članovi peraških porodica Visković i Balović. Oni su predstavljali, ne samo Perast i Boku, nego i Austrougarsku monarhiju, na teritoriji Osmanskog carstva, kao diplomate i agenti Austrijskog Loyda…

Odlikovanja iz fundusa Muzeja grada Perasta

„Posebno mjesto na izložbi imaju barokni portreti Vjekoslava, Frana, Josipa i Krsta Vickovića, kao i Julija Balovića čije barokne odore krase  ordeni i medalje. Pored portreta veoma su interesantna odlikovanja koja su dodjeljivala za zasluge u odbrani gradova među kojima se posebno ističu: austriski orden Franca Jozefa iz 1849. godine, koji je povodom svoje 25 godišnjice vladavine ustanovio i Austrijsku ratnu medalju  iz 1873. godine, zatim bugarski orden za građanske zasluge iz 1891. godine, crnogorski Danilov orden iz 1853. godine, srpski Orden Takovskog krsta iz 1856. godine, Albertov orden iz 1850. godine, ruski orden Svete Ane iz 1735. godine i drugi“ – kazala je otvarajući izložbu mr Mileva Pejaković Vujošević, koja je izrazila želju da se čas istorije iz škola Boke Kotorske narednih dana preseli u Muzej grada Perasta kako bi se mladoj populaciji približio značaj jednog segmenta istorije.

Autorka izložbe istoričarka umjetnosti Aleksandra Simeunović kazala je da odlikovanja koja se čuvaju u Muzeju grada Perasta odslikavaju još jedan segment slavne prošlosti Perasta.

Odlikovanja iz fundusa Muzeja grada Perasta

„Nakon pada Mletačke republike i dolaska Austrougarske na ovim prostorima Franc Jozef je znao da će njegovu carevinu na adekvatan način predstavljati članovi peraških porodica. U 19. vijeku nastavljajući tradiciju do izražaja je došla familija Visković, pa je tako Vjekoslav Visković imenovan za ambasadora Austrougarske monarhije na teritorijama koje su bile pod Osmanskom imperijom i u Italiju. Tokom diplomatskogog angažovanja odlikovan je brojnim odlikovanjima  koja se čuvaju u našem muzeju, a večeras su pred vama“ – kazala je između ostalog Simeunović.

Direktor Muzeja Andro Radulović pozdravljajući prisutne istakao je da se izložba sadržajem, na pravi način uklapa u obilježavanje 80-te godišnjice postojanja Muzeja u Perastu, te dokazuje apsolutnu opravdanost njegovog postojanja. On se zahvalio Ministarstvu kulture koje je prepoznalo i pomoglo brojne projekate koje realizuje ova ustanova.

U muzičkom dijelu programa nastupila je učenica Muzičke škole „Vida Matjan“, Jovana Mršulja.

Najčitanije