15.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Otvorena izložba instalacija Arhitektura

U kotorskoj Galeriji solidarnosti u subotu je otvorena izložba instalacija Arhitektura koja se bavi se fenomenom arhitekture od antičke Grčke do moderne arhitekture. Pokrovitelj izložbe je panevropska organizacija Evropa Nostra, posvećena očuvanju kulturne i prirodne baštine Evrope.

Postavku čine 6 monitora na kojima se prikazuju animirani slajdovi crno-bijelih fotografija Stevana Kordića. Animaciju je uradio grafički dizajner Novica Zečević. Muziku, koja prati animaciju fotografija, namjenski pisanu za ovu instalaciju komponovala je Jovanka Veljović.

U ime domaćina zvanice je pozdravio direktor JU Muzeji Kotor Andro Radulović.

U uvodnoj riječi generalni sekretar Evropa Nostra, Sneška Quaedvlieg-Mihailović je istakla značaj crnogorske kulturne baštine koju treba sačuvati kroz presije ekonomskog razvoja koji je kratkoročno donosi dobitak ali se postavlja pitanje koja je to cijena u nekom dugoročnom periodu ako se ne razvijamo u skladu sa prirodom. U ime Evrope Nostre i svoje lično ime kao zaljubljenike Boke Kotorske poručujem čuvajte je ne dozvolite da je ugroze kratokoročni interesi. Zadatak Evrope Nostre je upravo da dignemo glas protiv ugrožavanja kulturne baštine i prostora kao veoma važnog resursa – poručila je Mihajlović.

Otvarajući izložbu predsjednik Evrope Nostre Denis de Kergorlay kazao je da je iznenađen ljepotama Crne Gore i Kotora.

Mi moramo upozoriti ljude na vrijednosti kulturne baštine kako bi je zaštitili, moramo ih senzibilirati educirati zainteresirati ih. Naša misija je da kontaktiramo veliki broj ljudi da posjećujemo druge države prostore da budemo u kontaktu kroz različite kulture, kako bi ukazali zaštitili i respektovali kulturnu baštinu, za zajedničku budućnost. Organizacija Evropa Nostra, posvećena očuvanju kulturne i prirodne baštine Evrope – kazao je predsjednik Evropa Nostre Denis de Kergorlay.

Autor izložbe Stevan Kordić, inače doživotni član Evrope Nostre izrazio je zadovoljstvo što je član te organizacije zahvaljujući kojoj je upoznao Evropu i njene velike centre čiju arhitekturu je zabilježio na svojim fotografijama.

DSC_3049_resize“Animirane crno-bijele fotografije na sugestivan način oslikavaju, prateći istoriju arhitekture, osnovne konstruktivne elemente: stub, gredu, luk, svod i kupolu. Istovremeno, fotografije istražuju odnose ovih elemenata, kroz razne kulturno-istorijske epohe, kao polazne elemente arhitekture, bez obzira na vrijeme nastanka fotografisanog zdanja” – kazao je Stevan Kordić.

Instalacija izražava jedinstvenost arhitektonskog jezika, uzimajući u obzir bogatstvo pojavnih i umjetničkih formu koje je arhitektura uzimala tokom istorije. Pokret, u vidu animacije, i muzika su tu da pojačaju emotivni i intelektualni sadržaj fotografija i da potaknu posmatrača na daljne istraživanje prikaza arhitekture koje vidi pred sobom.

Evropa Nostru mrežu čine 250 organizacija članica, 150 pridruženih članica i preko 1500 individualnih članova.

Instalacija će biti otvorena za posjete od subote, 27. septembra do subote, 4. oktobra 2014. godine.

Najčitanije