9.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Otvorena izložba „Djelo za razmišljanje” – instalacija Mikelanđela Pistoleta

„Djelo za razmišljanje” – naziv je izložbe instalacije Mikelanđela Pistoleta koja je sinoć otvorena u crkvi Svetog Pavla u Kotoru. “Mediteran ima sadašnjost i svakako treba imati budućnost” zapisao je Predrag Matvejević u svojoj knjizi Mediteranski Brevijar, koja je štampana 1987. Nema boljih riječi za predstavljanje Love Difference, djela Michelangela Pistoletta, jednog od najvećih živućih italijanskih umjetnika, koje je izloženo po prvi put u Crnoj Gori.

Instalacija snažnog istorijskog i političkog značaja, koja ne sugeriše evokaciju, već radnju koja će pretvoriti Mediteran u more mira: mjesto sastajanja bez konflikata.Ta motivacija je podstakla Pistoletta da realizuje instalaciju Love Difference, veliki stol od ogledala koji ima oblik Mediterana, oko kojeg su postavljene stolice tipične za mjesta sa obala Mediterana. Instalacija je prvi put predstavljena 2003. na Bijenalu u Veneciji i te je godine umjetniku uručen Zlatni lav nagrada za životno djelo.

U ime domaćina opštine Kotor goste i zvanice pozdravio je podpredsjednik Branko Nedović. O izložbi su govorili ambasador Italije u Crnoj Gori Vićenco del Monako, direktor univerziteta iz Trsta Fabricio Somma, direktor JU “Muzeji Kotor”, Andro Radulović, senator u parlamentu Italije Aldo di Bjađo predsjednik Zajednice Italijana u CG Aleksandar Dender, kustos Ludoviko Pratezi.

„Za Kotor i Crnu Goru izuzetna je čast što se ostvarenje Mikelanđela Pistoleta, kao svjetski poznatog i cijenjenog umjetnika, izlaže u ovom zdanju i što će biti dostupno ne samo našim sugrađanima i sunarodnicima, već i brojnim stranim posjetiocima“ kazao je podpredsjednik Zajednice Italijana i direktor OJU “Muzeji” Andro Radulović.

Ambasador Republike Italije u Crnoj Gori Vinćenco del Monako govorio je o značaju i aktivnostima Zajednice Italijana Crne Gore, a njenom predsjedniku Aleksandru Denderu uručio pismo podrške i dubokog poštovanja upućenog od strane predsjednika Italije Serđa Matarele.

„Danas možemo da se divimo Mediteranskom stolu – Love difference (Voljeti razlike). Ovo nije samo dragocjeno umjetničko djelo Pistoleta, već konkretna materijalna polazišna tačka koja vodi ka susretu i dijalogu. Sto ruši sve granice, ne jedan sjever i jug , ne jedan istok i zapad. Postoji samo jedno more – naše more ( mare nostrum). Jako sam srećan što je ovo djelo izloženo upravo ovdje u crkvi Sv. Pavla u Kotoru. Istorija Kotora neodvojivi je dio istorije Mediterana. Njegov geografski položaj učinio ga je mjestom na kome su mnogi potražili predah, dakle, mjestom susreta i upoznavanja i dijaloga. Jedan plemenit grad kao što i sama riječ plemenit ‘nobile’ ima etimološki jermenske korijene kao i onaj svetac, Sv Tripun, čije mošti se nalaze na par koraka odavde, a čija je priča tako mediteranska. Kao što je uostalom i život Sv. Pavla, kome je posvećena ova prelijepa crkva, bio duboko prožet Mediteranom” – kazao je Del Monako.

Goste i zvanice pozdravio je i senator u Parlamentu Italije Aldo di Bjađo. O značaju i kulturnoj saradnji Crne Gore i Italije govorio je Aleksandar Dender, predsjednik Zajednice Italijana.

O instalaciji Pistoleta govorio je kustos Ludoviko Pratezi, nakon čega je uslijedio koncert.

Publika će biti u prilici do 10.jula vidjeti Pistoletovo „Djelo za razmišljanje – Voljeti razlike” u crkvi Svetog Pavla.

Najčitanije