15 C
Kotor

Slušaj online radio

Otvorena izložba cvijeća “Novski đardin” (foto)

Izložba cvijeća “Novski đardin” otvorena je danas u hotelu “Vojvodina” u Herceg – Novom.

Fešta koja se u okviru Praznika mimoze organizuje 42 godine, ove godine okupila je 20 izlagača iz Srbije i Crne Gore koji su prikazali šarolike i zanimljive cvjetne aranžmane, mediteransko bilje, kaktuse, ali i haljinu napravljenu od mahovine.

“Cvijeću su se uvijek pripisivale moći, čak i one magične, tako da svjetska kulturna baština obiluje legendama o cvijeću. Na primjer grčka legenda o jorgovanu kaže da je postao od ljubavnih suza mladog boga Pana koji je oplakivao nestanak prelijepe nimfe, dok skandinavska legenda o istom cvijetu kaže da je nastao u susretu ranog proljeća. Rimljani su smatrali da dan i noć predstavlja pretjerano znatiželjne osobe koje su bogovi pretvorili u cvijeće kada su špijunirale Afroditu. U Holandiji se tulipanu pripisuje vanserijska moć, vjeruju da kada posmatrate kako njegov pupoljak koji stasava u cvijet, ljubav će vam uzvratiti osoba, koja vam je do tog trenutka bila potpuno nedostižna. U drevnoj Kini, za krijumčarenje soka hrizanteme, mogli ste biti kažnjeni smrću jer je smatran eliksirom vječite mladosti”, kazala je otvarajući izložbe dramaturškinja i rediteljka Slađana Vujović, konstatujući da “ne moramo znati nijednu legendu, da bismo cvijet doživjeli kao čistu poeziju prirode”.

Jovanka Matković ispred organizatora je podsjetila da je prva izložba cvijeća 1975. godine otvorena u istom objektu, a da je novina ove godine što će biti izabrani najljepši cvjetni aranžmani, o kojima će odlučivati tročlani žiri. Nagradni fond iznosi 1.000 eura, od kojih je 500 za prvo mjesto, 300 za drugo i 200 za treće mjesto.

Izložba cvijeća H. Novi 2017.

Preduzetnički klub “Art and craft” SMŠ Ivan Goran Kovačić, u okviru radionice izrađuju cvijetene, a novac od prodatih aranžmana biti doniran NVO Fenix, udruženju roditelja djece oboljele od kancera.

Izložba će biti otvorena do nedjelje do 19 sati.

Najčitanije