9.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Otvorena izložba Banjevićevih slika i oblutaka

„Na izložbi je prikazan ciklus slika, urađenih tehnikom akrilik koji Banjević stvara u zadnjih pet godina, kao i kameni obluci kojima je priroda podarila asocijativne oblike kojima umjetnik koristeći svoju imaginaciju neznatno dorađuje, brusi ili gravira i tako ostvaruje potuno autonomne forme potpuno nova umjetnička djela male plastike“ – kazala je istoričarka umjetnosti mr Marija Mihaliček, sinoć u Galeriji solidarnosti u Kotoru, na otvaranju izložba slika i oblutaka, Veselina Banjevića.

U ime domaćina zvanice i goste pozdravio je direktor Opštinske JU “ Muzeji“ Andro Radulović.

Izložbu je otvorila mr Vesna Vičević, koja je podsjetila na stvaralaštvo Veselina Banjevića, njegovu neraskidivu povezanost za Kotor, Boku, kamen i more.

„Veselin je svojim djelima i djelovanjem ostavio, trajni i duboki trag da struji ka ljudima i oplemjenjuje ih. U dinanmici pokreta osjeća se neraskidiva povezanost mora i kamena, života u moru i onoga na obali u vječnom krugu čiji se prečnik povećava. U slici koju što mu je neki daleki predak ostavio na zidu pećine u Lipcima, Veselin uzvraća oblucima kakve samo može vajati more i vješta umjetička ruka “ – kazala je otvarajući izložbu mr Vesna Vičević.

Izložba slika i oblutaka Veselina Banjevića - Kotor
Izložba slika i oblutaka Veselina Banjevića – Kotor

Autor, Veselin Banjević zahvaljujući se prisutnima kao i organizatorima izložbe, podsjetio je na njegovu dugogodišnju povezanost i rad za Kotor, među kojima je i restauraciji baroknih slika Tripa Kokolja…

„Ne smatram da sam ja nešto dao Vama ili Boki već sam tu dobio ideje za rad“ – kazao je autor Veselin Vesko Banjević.

Banjević je rođen 1946. godine na Cetinju. Akademiju likovnih umjetnosti završio je 1970. godine u klasi profesorke Ljibice Sokić. Član je ULUS-a od 1973. Izlagao je na izložbama u zemlji i inostranstvu. Živi i radi u Beogradu i Stolivu u Boki Kotorskoj.

Najčitanije