17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Otvoren Dom starog kapetana Miroslava Štumbergera

Nakon skoro dvadeset godina sinoć je otvoren za posjetioce Dom starog kapetana Miroslava Štumbergera u Baošićima. Pomorski kapetan Miroslav Štumberger kuću i vrijednu imovinu ostavio je mjesnoj zajednici Baošići.

Kapetan je 1995. god. svoju kuću, kao svojevrstan privatni muzej, otvorio za posjetioce.

Nakon njegove smrti imovinom je, u skladu sa njegovom željom, upavljao odbor koji je formirala MZ Baošić. Tako je bilo sve do Odluke Skupštine opštine Herceg Novi od 2001., kada je upravljanje imovinom zadužbine povjereno JU „Muzej i Galerija“ Herceg Novi.

Na svečanosti otvaranja govorila je književnica Bosiljka Pušić, a nastupila je ženska klapa Fortuna, prof. solo pjevanja Jovana Ražnatović, i pijanista Đuro Poznanović.

Krajem prošlog vijeka ovaj muzej bio je među najposjećenijim mjestima na hercegnovskoj rivijeri.

Zadužbina Miroslava Štumbergera, „Dom starog kapetana“ u Baošićima, nekoliko puta je bio na meti vandala i lopova, više puta pokraden, a nestala je i vrijedna Enciklopedija Britanika

U vrijednoj ostavštini nekada je bilo preko 700 naslova među kojima i desetak neprocjenjive vrijednosti. U njegovoj biblioteci bila je Enciklopedija Britanika iz 1788. godine, Familijarna engleska Biblija iz 1548, Napoleonov Kodeks iz 1806, Astronomija i osnovi geometrije iz 1604. godine i još mnoge.

Miroslav Štumberger je rođen 02. 7. 1892. u Sloveniji u Brežicama.Vojno-pomorsku akademiju je završio u Puli i službu nastavio kao pomorski oficir u vojsci Kraljevine Jugoslavije.

Bio je prvi komandat podmornice “Nebojša”. Kao kapetan bojnog broda i komandant južnog Vojno-pomorskog sektora sa sjedištem u Kumboru, Miroslav Štumberger je 1937. godine u 45. godini života penzionisan.

Bio je poznati pronalazač i modelar.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije