3 C
Kotor

Slušaj online radio

Otvoren 11. Guitar art summer fest

Guitar art summer fest
Guitar art summer fest

Sjajnim koncertom Roberto Fabri gitarkog kvarteta i novskog “Amici” gudačkog kvarteta sinoć je na Trgu Mića Pavlovića u hercegnovskom Starom gradu počeo 11. Guitar art summer fest.

Dobrodošlicu u Herceg-Novi gostima i učesnicima su poželjeli osnivač i direktor Boško Radojković i direktorica lokalne Turističke organizacije Bojana Blagojević.

“Mnogi gitaristi tek treba da čuju o Herceg-Novom – gradu umjetnosti i festivalu koji romantično živi, raste i razvija se. Oni svojim koncertima treba da daju svoj doprinos gradu i da grade novo kulturno nasleđe svih nas. Na početku druge decenije želimo da ucrtamo put za budućnost i unapređenje. Novski festival sada ima novu perspektivu, put i viziju, a to je da se upiše na mapu najznačajnih ljetnjih festivala gitare”, poručili su organizatori.

U skladu s tom porukom i sloganom ovogodišnjeg festivala koji ulazi u drugu deceniju postojanja – “Nova plovidba”, pred početak koncerta učesnici i brojna publika pustili su u nebo lampione, a svaki od njih predstavljao je jednu želju.

„Mnogo sam srećan što sam drugi put u Herceg-Novom. Guitar art je na svjetskom nivou poznat po svojoj profesionalnosti i dobroj organizaciji. Čast mi je što mogu i ja da budem dio festivala i sviram sa mladima sa ovih prostora. Velika je stvar što je ovaj festival mjesto za okupljanje brojnih umjetnika u predivnom ambijentu“, kazao je na konferenciji za novinare italijanski kompozitor i gitarista Roberto Fabri.

U galeriji „Sue Ryder“ svečano je otvorena izložba „Nova plovidba“ Milana Živkovića. Djela poznatog fotografa, prvog ambasadora „Nikona“ u Srbiji i urednika „ReFoto“ magazina, premijerno je prikazana prije mjesec u Kulturnom centru Beograda. Nakon toga stigla je pravo pred novsku publiku koja će moći da je pogleda tokom svih festivalskih dana.

Guitar art summer fest
Guitar art summer fest

Kako je istaknuto na konferenciji za novinare, Guitar art summer fest je tokom proteklih godina od smotre klasične gitare postao manifestacija koja podrazumijeva različite vizuelne i edukativne sadržaje i nastavlja da se širi. Organizatori ističu da imaju novu energiju i idu „punim jedrima dalje“. Radojković se zahvalio Opštini na stalnoj podršci.

„Srećan sam što smo prema preporuci Savjeta za kulturu ušli na spisak manifestacija od značaja za grad i koje zaslužuju konstantnu podršku. Znam iz iskustva da to uvijek rezultira dobrim projektima“, kazao je Radojković.

On je rekao i da Guitar art festival godinama sarađuje sa nekim gradovima koji su bili Evropske prijestonice kulture, kao što je bio slučaj sa Mariborom 2012. godine, i da je siguran da će biti značajna karika u programu kandidature Herceg-Novog za 2021. godinu.

Sekretarka za kulturu Tamara Lepetić kazala je da svježe ideje i ambicije poput onih koje imaju organizatori ovog festivala trebaju našem gradu. Osvrnula se na planirani program, uz komentar da čini da se festival „osjeti u cijelosti“.

Da je ovo festival koji treba da traje i širi se, te da je dobar argument Herceg-Novog na putu ka tituli Evropske prijestonice kulture, saglasna je i direktorica Turističke organizacije Bojana Blagojević.

Guitar art summer fest
Guitar art summer fest

Tokom pet dana uslijediće brojni nastupi na Trgu Mića Pavlovića: Krajišnik & Tasić Duo, Duo Ponte, Gitarski kvartet Mineapolis, Darko Bageski, a poslednje veče planiran je koncert mladih talenata,a potom duo Ivana Cikić & Petar Dobričanin. Biće održan i kretivni kurs gitare u Muzičkoj školi – gitarski program za one kojima je strast najpopulariniji svjetski instrument. Cijeli program festivala možete preuzeti ovdje.

Organizatori festivala su beogradski Guitar art festival i Javna ustanova kulture „Herceg Fest“, uz podršku Opštine Herceg-Novi i gradske Turističke organizacije, kao i Italijanskog instituta za kulturu iz Beograda.

 

Najčitanije