10 C
Kotor

Slušaj online radio

Otvoren 10.Gitar art samer fest (GASF)

 Otvoren 10.Gitar art samer fest(GASF)
Otvoren 10.Gitar art samer fest(GASF)

Jubilarni, deseti Gitar art samer fest(GASF), koji se održava pod pokroviteljstvom Opštine i Turističke Organizacije Herceg Novi, otvorila je u subotu 15. avgusta, predsjednica Opštine Nataša Aćimović, istaknuvši da je ova manifstacija, dragulj u niski bisera kulturnih događaja koje grad nudi i njeguje.

Osnivač i direktor manifestacije Boško Radojković čestitao je gradu na istrajnosti u podršci ovoj manifestaciji, prijateljima u Turističkoj organizaciji i Herceg festu i svima koji su podržali GASF koji očigledno napreduje i iz godine u godinu nudi bogatije programske sadržaje. Kako je jubilarni GASF na neki način koncipiran i kao retrospektiva, onda je nekako bilo logično da na premijernoj večeri nastupe dva majstora gitare, legende i promoteri balkanske muzike na svjetskim meridijanima Vlatko Stefanovski i Miroslav Tadić za čiji koncert, održan na prvom Gitar art samer festu u Herceg Novom, 2006. godine, svi tvrde da je bio jedan od onih koji se ne zaboravljaju. Međutim, dvojica virtuoza i ovoga puta su napravili spektakl i sudeći po publici koja ih je nekoliko puta pozdravila ovacijama, dostignut je nivo tog prvog nezaboravnog koncerta. Da je tako potvrdili su i sami umjetnici.

,,Mogli smo ovdje večeras bez problema da snimimo album Herceg Novi live. Ova kula je čarobna, publika fantastična, tišina koja ustupa prostor muzici nevjerovatna. Bio je to težak zadatak ali dostigli smo onu energiju i sklad od prije deset godina’’, rekao je Stefanovski.

Otvoren 10.Gitar art samer fest (GASF)
Otvoren 10.Gitar art samer fest (GASF)

Program je trebalo da bude nastavljen nastupom Miroslava Tadića i braće Ratka i Radiše Teofilovića, ali  je čaroliju  gitare i njihovih glasova prekinulo nevrjeme, kiša, grmljavina, vjetar.

Prije koncerta na Kanli kuli, u starom gradu – otvorene su tri izložbe u okviru Gitar vizuel arta. „Konektujemo umjetnost“ postavka na otvorenom troje hercegnovskih umjetnika Vanje Berberović, Vanje Vikalo i  Nikole Ćurčina – vodi do mjesta na kojima se održavaju koncerti Gitar art samer festa, u galeriji Sju Rajder postavljene su fotografije mlade Anđele Petrovski objedinjene naslovom „Novi objektiv“, a na minule godine Gitar art samer festa podsjeća izložba „Devet godina devet panoa“ autora Želimira Gvojića – El Gvojosa.

Otvoren 10.Gitar art samer fest (GASF)
Otvoren 10.Gitar art samer fest (GASF)

Nastup braće Teofilović, koji je prekinut zbog nevremena, organizovaće se ponovo u nedjelju, a ponedejak je na GASF-u rezervisan za koncert Amire Medunjanin sa kojom će nastupiti gitaristi Ante Gelo,Boško Jović i Zvonimir Šestak (dupli bas).

Najčitanije