4 C
Kotor

Slušaj online radio

Otvaranjem stanice za električna bicikla počinju obilježavati …

Uskoro ce ponovno ovako izgledati - jedna od stanica sistema Bike Tivat
Jedna od stanica sistema Bike Tivat

Opština Tivat – Sekretarijat za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost obilježiće „Nedjelju mobilnosti“, međunarodno priznatu akciju koja je usmjerena na promociju održivog transporta, bogatim programom od ponedjeljka 19. do petka 23. septembra.

Svečano otvaranje stanice za električna bicikla smještene kod autobuske stanice u Kavi, biće upriličeno u ponedjeljak 19. septembra sa početkom u 11 sati. Ova inicijativa sprovedena je u okviru projekta „Toward Carbon Neutral Tourism-TCNT“, koji je podržan od strane Globalnog fonda za životnu sredinu, dok su nosioci projekta UNDP i Ministarstvo održivog razvoja i turizma uz saradnju bokeljskih opština Tivat, Kotor i Herceg Novi.

U utorak, 20. septembra svi zaposleni u opštini se obavezuju da neće koristiti automobil kao prevozno sredstvo do posla. Budući da se istog dana održava i sjednica Skupštine opštine, svi odbornicu su pozvani da podrže ideju. Svojevrsnom „Zelenom obećanju“ na ovaj dan će se pridružiti i zaposleni na projektu Porto Montenegro. Zajednička saradnja Opštine Tivat i Porto Montenegro na temu promovisanja ekologije i zdravih stilova života se nastavlja već sljedećeg dana košarkaškom utakmicom između dvije ekipe koju će činiti zaposleni. Utakmica će se održati u srijedu 21. septembra na košarkaškom terenu u velikom Gradskom parku sa početkom u 12 sati.

NEDJELJA MOBILNOSTI
NEDJELJA MOBILNOSTI

Dio ulice II dalmatinske u četvrak, 22. septembra od 10 sati, će biti „zeleni poligon“, tačnije biciklistički poligon, a u jednom dijelu će biti organizovane radionice izrade saobraćajnih znakova, pa će se na ovaj način u aktivnosti uključiti i najmlađi. Posljednji dan radne sedmice, petak 23. septembar, rezervisan je za  uručenje električnih bicikala na korišćenje pojedinim opštinskim službama i preduzećima čiji je osnivač opština. Primopredaja će se izvršiti u zgradi opštine od 10 sati.

Kampanja „Evropska nedjelja mobilnosti“ koju je 2002. godine pokrenula Generalna direkcija za životnu sredinu, organizuje se svake godine u više od 2000 gradova širom svijeta. “Evropska nedelja mobilnosti” podstiče lokalne uprave i javnost da biranjem pametnih načina transporta jačaju svoju zajednicu.

 

Najčitanije