19.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Otvaranje rekreacione zone na Kamenom 24. januara

Udahnimo život zaleđu - selo Kameno - HN
Udahnimo život zaleđu – selo Kameno – HN

Projekat “Udahnimo život zaleđu – selo Kameno” uspješno je okončan, što će biti i ozvaničeno otvaranjem nove rekreacione zone u zaleđu Herceg Novog, u selu Kameno.

Okupljanje gostiju planirano je u 10.45 sati kod turističkog info punkta u Meljinama, nakon čega će uslijediti posjeta odmorištu Kotobiljski izvor.

Potom će u crkvenoj kući crkve Sv. Jovana na Kamenom biti organizovan press-point. Novinarima će se obratiti:

Fiona Mekluni, stalna koordinatorka Sistema UN i stalna predstavnica UNDP za Crnu Goru predstavnik Ministarstva održivog razvoja i turizma Crne Gore,

Ana Stanišić, direktorica Turističke organizacije Herceg Novi,

Nikša Grgurević, direktor Agencije za izgradnju i razvoj Herceg Novog,

Goran Stanovčić, predsjednik  MZ Kameno-Žlijebi,

Željko Starčević, rukovodilac Agencije za razvoj i zaštitu Orjena

Kotobiljski izvor
Kotobiljski izvor

Uslijediće svečano otvaranje rekreacione zone pred bike-stanicom, razgledanje foto-izložbe u samoj stanici, te probna vožnja biciklima novom stazom do podnožja Tajnog brda i obilazak utvrđenja. Program će biti i prigodno zaključen, posluženjem domaćim specijalitetima, u cilju prezentacije autohtone gastro-ponude našeg zaleđa.

Za ovaj projekat, Turistička organizacija Herceg Novi je dobila finansijsku podršku u iznosu od 15.000 eura, u okviru poziva “Razvoj niskokarbonskog turizma u Crnoj Gori”, koji realizuju UNDP i Ministarstvo održivog razvoja i turizma, iz sredstava Globalnog fonda za životnu sredinu.  Ukupan planirani budžet  je 36.065,59 eura. Implementacija je počela u avgustu 2016. godine i trebalo da traje do aprila 2017. godine.

Staro autobusko stajaliste na Kamenom adaptirano u rent-a bike stanicu
Staro autobusko stajaliste na Kamenom adaptirano u rent-a bike stanicu

Projekat je uspješno i prije roka priveden kraju, zahvaljujući izuzetno dobroj saradnji nosioca, Turističke organizacije Herceg Novi i partnera: Agencije za razvoj i zaštitu Orjena, Agencije za izgradnju i razvoj, Mjesne zajednice Kameno i DOO “Stanovčić”, a uz podršku Opštine Herceg Novi. Uključili su se i mnogi volonteri, NVO organizacije i sportski klubovi i preduzetnici, koji su svojim radom i donacijama podigli ukupnu vrijednost projekta.

PROGRAM OTVARANjA REKREACIONE ZONE “KAMENO”

 

 

10.45

Okupljanje gostiju sa strane na lokalnom stajalištu kod turističkog info-punkta u Meljinama (iznad kružnog toka), da bi se u koloni stiglo do odmorišta Kotobiljski izvor

 

11.00 Organizovano razgledanje ovog lokaliteta, uz istorijsku priču o Kotobiljskoj bici (Ana Đurašković – Turistička organizacija Herceg Novog)
11.15 Nastavak puta za Kameno, dolazak do crkvene kuće pri  crkvi Sv. Jovana
11.30 Izjave povodom završetka projekta „Udahnimo život zaleđu – selo Kameno“
12:00 • Svečano otvaranje rekreacione zone „Kameno“ pred bike-stanicom

• Razgledanje prigodne foto-izložbe u stanici (fotografija koje prikazuju nekadašnji i sadašnji izgled lokaliteta obuhvaćenih projektom)

• Probna vožnja biciklima do podnožja Tajnog brda

13.00 Prezentacija autohtone gastro-ponude našeg zaleđa – posluženje domaćim specijalitetima u crkvenoj kući crkve Sv. Jovana

Najčitanije