13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Otrovali se gasovima još u međunarodnim vodama?

HORIZON
HORIZON

Petorica članova posade kiparskog trajekta „Horizon“ koji su prije dva dana otrovani isparenjima gasova u jednom od fekalnih tankova broda, radili su na čišćenju tanka bez korišćenja bilo kakve lične zaštitne opreme – konstatovali su inspektori sigurnosti plovidbe Lučke kapetanije Kotor. Zapovjendnik kiparskog feribota i pored nesreće na brodu, nije postupio u skladu sa međunarodnim propisima i nikada nije poslao pravi poziv za medicinsku pomoć.

„Zapisnikom inspekcije utvrdjeno da je došlo do trovanja članova posade smjesom ugljen dioksida, metana i amonijaka koji su sastavni dio svakog fekalnog (sewage) tanka. Stradali i povrijeđeni članovi posade nijesu imali nikakvu ni ličnu ni kolektivnu zaštitu potrebnu za rad u zatvorenom prostoru”- saopšteno nam je u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva (MSP).

Pomorac sa Šri Lanke izgubio je život, a četvorica njegovih kolega iz Šr Lanke, Indije I Egipta su teže povrijeđena u incidentu koji se u nedjelju poslijepodne desio na na trajektu “Horizon” dok je bio na putu prema luci Zelenika, da bi dobio tzv. “slobodan saobraćaj” i dozvolu za uplovljenje na remont u brodogradilište Bijela.

Prema nezvaničnim informacijama, u momentu kada je došlo do trovanja plinom članova posade, stari kiparski trajekt nalazio se u međunarodnim vodama, oko 18 milja jugozapadno od Bara. Zapovjednik “Horizona” međutim, nije preko brodske radio-stanice uputio poziv u pomoć zbog vanredne medicinske situacije na brodu, već je nešto kasnije, kada je brod došao bliže obali, mobilnim telefonom u pomoć pozvao Pilotsku službu brodogradilišta Bijela koja je prihvatila povrijeđene i prevezla ih do bolnice Meljine.

“Poziv za pomoć “MEDICO MEDICO” nikad nije upućen sa broda “Horizon” pa tako naše Lučke kapetanije i Uprava pomorske sigurnosti nisu ni mogle znati što se na brodu dešava. Kapetan broda je telefonom pozvao Pilotsku službu Brodogradilišta Bijela i agenta broda i time prekršio međunarodnu proceduru i SOLAS konvenciju.”- kazala nam je portparolka MSP Jelena Raspopović.

Prema njenim riječima, Inspkecija sigurnosti plovidbe Lučke kapetnaije Kotor je na brodu na sidrištu Zelenika, izvršila uviđaj, prikupila dokaze i izjave svjedoka.

HORIZON
HORIZON

Nakon uzimanja izjava pomoraca na brodu i mjesta gdje se incident dogodio, inspektori su zaključili kako i zašto je došlo do trovanja. Inspektori su čitavo vrijeme bili u kontaktu sa Upravom policije,Tužilaštvom  i ambasadom Kipra u Beogradu kao i sa doktorom bolnice Meljine gdje su stradali pomorci primljeni. MSP je odmah uputilo poslalo dopis Ministarstvu vanjskih poslova kako bi se odgovarajućim procedurama, sve dostavilo kiparskoj pomorskoj administraciji. Ovo je obaveza iz medjenarodnog pomorskog prava jer će pomorske vlasti države čiju zastavu brod vije – Kipra, dalje postupati u skladu sa obavezama u ovakvim slučajevima.”- istakla je Raspopović.

Iz MSP tvrde da je Crnogorsko primorje, pa i zaliv Boke dobro pokriveno VHF i AIS signalom, te da ne može biti govora o tome da kiparski brod nije mogao propisanim putem, uputiti MEDICO MEDICO poziv za pomoć.

“Ukoliko MRCC Bar (nacionalni koordinacioni centar za traganje i spašavanje na moru – prim.aut.) ne primi poziv za pomoć na bilo koji način, u tom slučaju ne može ni reagovati, kao što je bio nesrećni slučaj sa trajektom ”Horizon”.”-podvukla je Raspopović.

Izvor:S. L.

Najčitanije