Otpadaju fasadne ploče sa nove zgrade Opštine Tivat

Još jedan ponižavajući incident pokazao koliko je nekvalitetno napravljena nova zgrada Opštine Tivat

Zgrada opštine Tivat
Zgrada opštine Tivat

U još jednom, za lokalnu upravu ponižavajućem incidentu koji se desio danas, pokazalo se koliko je nova zgrada Opštine Tivat na Trgu magnolija, napravljena 2010 u kontroverznom poslu sa podgoričkom kompanijom „Građevinar“, urađena nekvalitetno. Naime, sa fasade na zapadnom dijelu zgrade, otpalo je nekoliko mermernih ploča sa cokle iznad prozora na trećem spratu. Tamo je inače, kancelarija tivatskog gradonačelnika Ivana Novosela, a teški komadi mermernih ploča pali su na trotoar u Ulici Druge dalmatinske brigade, na sreću, niko nije povrijeđen. Opštinari su stoga su danas postavljanjem zaštitne ograde i upozoravajućih traka, ogradili najveći dio trotoara uz zapadnu fasadu zgrade, čime je u praksi zatvoren glavni ulaz u popularni veliki ugostiteljski objekat „City Hall“, što se nalazoi u prizemlju zgrade Opštine.

Na fasadi se vide slična oštećenja i na još nekim djelovima, pa dio ploča iznad cokli na prvom spratu pokazuje iste znakove skorog otpadanja, a i glavne velike mermerne ploče na vertikalnim djelova zida ne izgledaju baš najbolje. Iz Opštine je nezvanično objašnjeno da nema opasnosti da velike vertikalne ploče otpadnu sa zida jer su za njega ankerisane šarafima, dok manje horizontalne ploče sa cokli mogu otpasti jer su fiksirane samo nekvalitetnim ljepilom, pa će ih radnici u narednih par dana u potpunosti ukloniti i estetski urediti te djelove fasade.

Nova, ogromna i ultarskupo plaćena zgrada Opštine Tivat pokazala se vrlo nefuncionalnom i nekvalitetno odrađenom što se zanatskih radova tiče. Proteklih godina u dva navrata u kancelarijama organa Opštine i u sali za vjenčanja su otpadale gipsane ploče spuštenih plafona, a bilo je i čestih kvarova liftova, te sporadilnih slučajeva prokišnjavanja. Fasada zgrade obložena mermernim pločama, od samog starta je problematična jer se na više mjesta vidi slivanje kiše i biljezi koje su po kamenu već ostavile hemijske supstance iz podloge kojima su ploče pričvršćene za zidove.

Zgrada opštine Tivat
Zgrada opštine Tivat

Luksuznu novu zgradu Opštine Tivat u sklopu stambeno-poslovnog kompleksa na Trgu magnolija, napravila je podgorička kompanija „Gradjevinar“ po sistemu zajedničkog ulaganja sa lokalnom upravom. Opština inače, „Gradjevinaru“ još otplaćuje ovaj objekat za koji će podgoričkoj firmi, pored vrijednosti ustupljene lokacije u centru Tivta, te komunalija koje je „Građevinar“ bio oslobođen, u ratama doplatiti i još preko 2 miliona eura.

Zgrada opštine Tivat
Zgrada opštine Tivat

U kontroverzni zajednički posao 2007 su ušli vlasnik „Građevinara“ Miloš Šuković i tadašnji gradonačelnik Dragan Kankaraš (DPS), pri čemu je podgorička firma na aktuelnom Trgu magnolija napravila mnogo više objekata od prvobitno ugovorenih. Opština je iz posla na kraju izašla sa dobijenom ogromnom novom administrativnom zgradom, više nego duplo većom od ugovorene, a nakon međusobnog prebijanja obaveza sa Šukovićem, Tivat je ostao bez niza poslovnih i stamebnih prostora koje je trebao dobiti u novom komplekstu na Trgu magnolija, i uz to je Opština pristala da „Građevinaru“ doplati još oko 2 milione eura keša.

Dok su radovi trajali, Opština Tivat kao učesnik u projektu, uopšte nije imala svoj nadzor niti je „Građevinar“ spriječila da gradi mimo ugovora, što su tivatski opozicionari označili kao štetno za grad i pozvali tužioca i policiju da ispitaju čitav sličaj. To se do danas međutim, nije dogodilo.

1 komentar

  1. Poštovani Tivcani,ovdje se ne radi o mermeru već o vještački napravljenim pločama u Kini koje liče na mermer ili granit.Cijena ovih ploča iznosi oko 4eura po m2, i predstavljaju klasičnu obmanu i kradju tivatskog budžeta opštine,a samim tim i nas građana. Da li je neko primjetio da iz ovih nakaradnih ploča izbija neka siva prašina (silikat) najverovatnije, a za sivu boju istih jednostavno nemam komentara.

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.