16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Otkriveno spomen obilježje – Park Svetog Leopolda

Predsjednik Opštine Herceg-Novi, Stevan Katić otkrio je danas spomen obilježje u Parku nezavisnosti koji od danas i zvanično nosi naziv Park Svetog Leopolda.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici lokalne uprave, Kotorske biskupije, župnog ureda, odbornici lokalnog parlamenta i brojni građani.

“Na ovaj način grad Herceg Novi konačno dobija trajno, dostojanstveno obilježje da je u ovom gradu rođen svetac katoličke crkve koji je osvojio svijet.

Sveti Leopold Mandić rođen je u Herceg Novom 1866. godine. U šesnaestoj godini odlazi iz našeg grada na školovanje u Udine, gdje je kasnije zaređen za sveštenika.

Svojim djelovanjem i posvećenošću humanizmu i ekumenizmu, sveti Leopold Mandić svrstao se u red ličnosti čije djelo ima istaknuti međunarodni humanistički značaj.

O njegovoj nostalgiji za rodnim krajem svjedoče mnogi zapisi, poput riječi „Moje je srce s onu stranu mora“.

Konačno, od danas Herceg Novi ima obilježje da je u njemu rođen Sveti Leopold i to je ovaj divni park koji je Katolička crkva poklonila našem gradu.

Ponosni smo što kao nova lokalna uprava danas djelimično ispravljamo grešku naših prethodnika i na dostojan način izražavamo poštovanje svecu.

Raduje me što se ovo dešava u susret dolasku relikvije – tijela Svetog Leopolda u Herceg Novi. Dali smo sve od sebe da sjutrašnji događaj pripremimo kako dolikuje i vjerujem da će on proteći na radost svih nas.

Tim povodom, proglašavamo ovaj park – Parkom Svetog Leopolda” – kazao je predsjednik Opštine Herceg-Novi Stevan Katić.

Kotorski biskup na imenovanju Parka Svetog Leopolda

Biskup kotorski monsinjor Ilija Janjić izrazio je zahvalnost lokalnoj upravi na inicijativi imenovanja Parka Svetog Leopolda Bogdana Mandića. Iistakao je simboliku postavljanja obilježja pored masline u parku.

“Svi zajedno ovih dana osjećajmo u sebi ponos, što nam nakon 75 godina u ovom obliku relikvije, neraspadnuto tijelo dolazi k nama. Tako poznatoga sveca, koji ima crkve u Južnoj Americi i u Africi, a pogotovo u Evropi. Neka nam naš Sveti Leopold, svojim dolaskom, donese mir i jedinstvo, koje predstavlja našu snagu da ostanemo vjerni Bogu i obećanjima, koja treba da damo u svojoj savjesti, onome koji nas je stvorio, onome koji nas je kupio i onome koji nas posvećuje – kazao je biskup Janjić.

Tijelo Svetog Leopolda u Herceg-Novi stiže sutra oko 13 sati, a prema planiranom programu, do ponoći će biti izloženo u parku „Boka“ .

Od ponoći do 7.30 sati sledećeg dana relikvija će biti u crkvi Svetog Antuna, koja će biti otvorena za molitvu.

U subotu, 16. septembra, u 10 sati počinje svečana koncelebrirana Misa, a od 16.30 sati Misa ispraćaja, nakon ćega će se relikvija uputiti ka Dubrovniku.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije