13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

“Ostavština porodice Visković u Perastu”

Perast
Perast

“Ostavština porodice Visković u Perastu” naziv je monografije autorke mr Marije Mihaliček koja će biti predstavljena u Muzeju grada Perasta u srijedu 23. novembra sa početkom u 18 sati.

Na promociji će govoriti: prof. dr Darko Antović, mr Lucija Đurašković i direktor OJU „Muzeji” Kotor Andro Radulović.

Visković
Visković

Monografija  „Ostavština porodice Visković u Perastu“ proistekla je iz ličnog dugogodišnjeg bavljenja autorke Marije Mihaliček kulturnom ba­štinom Boke Kotorske i muzeološkog rada na obradi i naučnom vrednovanju sa­ču­vanog pokretnog kulturnog nasljeđa Perasta. Nju je motivisala spoznaja da najveći dio tog na­sljeđa potiče iz ne­kadašnje imovine istaknutih pomorskih i plemićkih porodica, a da je za­nemareno sagle­davanje njihove nekadašnje cjelovitosti. Takođe, ukazuje se i potreba za objedi­njava­njem i mogućim rekons­trukcijama na temelju onoga što je sačuvano, kao i svjedočanstava o  dijelu imovine koji je izgubljen ili uništen.

„Ostavština porodice Visković u Perastu“ daje smjernice i projekat prezentacije ove vrijedne baštine: spoj ar­hitekture, njene istorijske i ambijentalne vrijednosti i sadržaja koji joj je pripadao, po čemu je jedinstvena u sveukupnoj kulturnoj baštini Boke Kotorske i Crne Gore.

Autorka Mihaliček izdvaja posebne cjeline: zbirke slika – portreta i marinističkih prikaza, zbirke starog oružja, kartografije, priznanja i diploma i ordena za ra­zne pomorske i diplomatske zasluge, kolekcije starih porodičnih fotografija, stilskog namještaja, upotrebnih predmeta i egzotičnih suvenira, uz porodični ar­hiv i biblioteku, preko kojih se omogućava iščitavanje više od pet vjekova života jedne od najstarijih i najzaslužnijih porodica Perasta.

 

Najčitanije