Ostajemo bez kanarskih palmi ?

Pine danas

Radnici Službe gradskog zelenila Komunalnog preduzeća Tuvat obavili su danas radikalni zahvat dendrohirurgije na još jednoj od velikih kanarskih palmni u drvoredu na gradskoj rivi Pine. Krošnja palme koju je napao insekt-štetočina crveni surlaš je uklonjena, a stablo je isječeno do zdravog dijela meristuma kojeg insekti još nisu napali.

Ovakav radikalni zahvat posljednja je mjera u pokušaju da se spasi inficirana palma, ali je njen procenat uspjeha relativno nizak i kreće se oko 30 odsto. Demdrohirurgija je lani već odrađena najednoj od palmi u blizini, na terasi hotela „Pine“, ali se ona na žalost, nije revitalizovala.

„Bez mnogo odlučnije akcije države i centralizovane borbe protiv surlaša u kojoj se moraju primijeniti sve fitosanitarne mjere i najbolja iskustva iz inostranstva, bojim se da ćemo izgubiti većinu ako ne i sve kanarske palme u gradu“- kazao nam je izvor iz Gradskog zelenila, insistirajući na anonimnosti.

Inače, Opština Tivat jedna je od najaktivnijih u Crnoj Gori u borbi protiv palminog surlaša i redovno preduzima akcije prskanja palmi na javnim površinama insekticidima, ali to nije dovoljno da se, bez odlučnije podrške države, Tivat i ostali primorski gradovi izbore sa ovim problemom koji dobija obilježje elementarne nepogode.

IzvorS. L.
Podijeli

1 komentar

  1. Palme sa Kanara (Tenerife) rađaju banane, vidio ja vlastitim očima. Ove naše ne. A ja gladan. Jesu li jestivi ti palmini surlaši?

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.