13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Osnovana Matica hrvatske – ogranak Kotor

Osnivačka skupština Matice hrvatske – ogranak Kotor, održana je u utorak, u Kotorskoj biskupiji na kojoj su izabrani predsjednik, predsjedništvo i nadzorni organ.

Nakon intoniranja crnogorske i hrvatske himne, u izvođenju Mandolinskog orkestra HGD-a Crne Gore, u ime inicijativnog odbora prisutne su pozdravili prof. dr Gracijela Čulić i Slavko Dabinović, koji su izrazili zadovoljstvo što će se ogranak konačno formirati i u Crnoj Gori – Kotoru.

Ispred Matice hrvatske obratio se tajnik Zorislav Lukić koji je govorio o povijesti Matice hrvatske, koja ove godine slavi 175 godina, o tome kada je i zbog čega utemeljena, te koji su njeni osnovni ciljevi,  od utemeljenja do danas.

On je istakao da se Matica hrvatska bavi svojim narodom, poviješću i kulturnom baštinom, ne samo u okviru Hrvatske već u okviru evropske i svjetske kulturne baštine.

Potpredsjednik Matice hrvatske Damir Barbarić, kazao je da su ogranci živo tkivo Matice, kojih ima 120 i to 110 u Hrvatskoj i između 15 i 20 izvan Hrvatske, u Bosni i Hercegovini, Njemačkoj, Austriji, Belgiji, Mađarskoj, a kako je kazao, od večeras i u Crnoj Gori.

On je istakao brojne djelatnosti Matice hrvatske, a kao posebno značajno, istakao je njegovanje hrvatskog jezika i nakladništvo.

“Važno nam je da i u najmanjim sredinama njegujemo Maticu hrvatsku jer na taj način njegujemo svoju kulturu” – kazao je Barbarić.

Osnivanje ogranka Kotor pozdravila je predsjednica ogranka Matice hrvatske u Dubrovniku, Slavica Stojan koja je podsjetila na povijesnu povezanost Kotora i Dubrovnika koja se, kako je kazala, ne ogleda samo u geografskoj blizini, nacionalnoj pripadnosti, jeziku kojim govorimo, već u umjetnosti, istoriji i književnosti.

“Drago mi je da će ovdje biti ogranak Matice, da ćete istraživati svoju kulturu, te da će ova Hrvatska autohtona zajednica u Crnoj Gori još više spoznavati sebe, da ćete je proučavati, a time ćete istraživati i svoju domovinu Crnu Goru i vezu prema Republici Hrvatskoj” – poručio je veleposlenik Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić.

Za predsjednicu Matice hrvatske – ogranak Kotor izabrana je mr Marija Mihaliček, za potpredsjednicu dr Edita Starović, a za tajnicu pravnica Zrinka Velić.

Neprijatna scena…

Matica hrvatska Kotor 18.jul 2017

Neprijatna scena dogodila se kada organizatori nisu dali riječ Andru Saulačiću.

Saulačić je za Boka News kazao da u potpunosti podržava osnivanje  Matice hrvatske – ogranak Kotor.

„Nažalost nije mi data riječ, želio sam iskazati protest što nisu pozvani članovi, njih tridesetak, Matice hrvatske Kotor, koja je osnovana još 2008. godine, te pokazati papire o njenoj registraciji. Nažalost organizacija, iako tada osnovana i registrovana, nije zaživjela zbog opstrukcije pojedinih ljudi iz Kotora…“ – kazao je Saulačić.

 

Najčitanije