15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Osmi po redu planinarski križni put

Tradicionalni planinarski križni put mladih kotorske biskupije održan je u subotu 21.marta. Ideja o pokretanju Planinarskog križnog puta mladih (PKPM) rodila se u župi sv. Petra u Bogdašićima prije osam godina. Osnovna misao vodilja ovakvog križnog puta bila je pružiti mladim vjernicima izazovniji način tradicionalne korizmene pobožnosti koja se u redovnoj praksi održava u crkvama ili na “kalvarijama” za tu svrhu podignutima u blizini crkava. Djelomično nepristupačne i strme brdske trase koje započinju kod crkve Rođenja Blažene Djevice Marije u Gornjoj Lastvi te prolaze pokraj crkava sv. Jurja i Svih Svetih vodeći sve do župne crkve sv. Petra u Bogdašićima same su po sebi izazov za fizičke snage eventualnih prolaznika.

No, kada se u te putanje ugradi u Put Križa dobija se jedinstvena pobožnost u kotorskoj biskupiji koja na izravniji način potiče na razmatranje Kristove muke, kao i na poniranje u sebe što su vjernici na osobit način pozvani činiti u korizmi. Sugestivni krajolik, zajednički hod koji nije lišen prirodnih preprjeka, molitva i pjesma koje slijede Križ koji se izmjenjuje u rukama nositelja, te razgovor i druženje, elementi su koji od samog začetka planinarskog križnog puta prate ovu jedinstvenu pobožnost u kotorskoj biskupiji i koji i dalje privlače mnoge domaće ali i strane posjetitelje, odnosno hodočasnike. Tako su i ove godine na PKPM sudjelovali brojni domaći polaznici iz okolnih župa kao i gosti iz Sušanja i Dubrovnika koji su u kršćanskom zajedništvu izbrisali ne samo granice i razdaljine koji ih inače dijele, nego i dobne razlike: premda je ova pobožnost namijenjena u prvom redu mladima, od samog početka u njoj sudjeluju i mnogi stariji polaznici koji se osjećaju dovoljno spremni za sve izazove puta, kao i brojna djeca.

PKPM kojeg je ove godine predvodio don Robert Tonsati, započeo je s molitvom prve postaje u crkvi u Gornjoj Lastvi gdje je polaznike dočekao lokalni župnik don Nikola Majić te se nastavio već ustaljenom rutom. Kao i prethodnih godina, obitelj Marović dočekala hodočasnike kod crkve Svih Svetih u Gornjim Bogdašićima sa okrijepom u vidu pripremljene hrane i pića. Molitvom XIV. postaje u župnoj crkvi u Bogdašićima i zajedničkom sv. misom nakon koje je sve hodočasnike pozdravio mjesni župnik don Marko Vuković pobožnost je privedena kraju. Nakon molitvenog zajedništva, druženje se nastavilo u župnom dvorištu uz prigodnu zakusku koju je priredila HGI.

Najčitanije