14.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Na Orjenu obilježen Dan čistih planina

U sklopu Međunarodnog dana čistih planina, koji se već duže od dvije decenije obilježava 26. septembra (odnosno najbližeg vikenda), u subotu je na Orjenu organizovana raznolika volonterska aktivnost, kojima se željelo skrenuti pažnja na potrebu pažljivijeg korišćenja i bolje zaštite planina – velikog prirodnog resursa naše zemlje.

Pri akciji sakupljanja otpada od (i oko) bivšeg motela „Borići“, pa do pl. doma „Za Vratlom“, prikupljeno je desetak vreća smeća, a na suprotnom kraju, u okolini Vrbanja, čišćena je staza do Subrinog amfiteatra, sa znatno manjom sakupljenom količinom, budući da se i ovom prilikom potvrđuje pravilo da otpada najviše ima u blizini puteva, dok je po planinskim stazama njegova količina minimalna. Akcije se nisu svodile samo na čišćenje od ovih nus-produkata civilizacije, već su uključivale održavanje planinskih staza u cjelini, pa su ujedno čišćene od vegetacije i palog kamenja, odnosno, uređivana su odmorišta, farbane klupe i slično.

Aktivnosti na obilježavanju Međunarodnog dana čistih planina, koje su vodili planinarski klub „Subra“, Alpinistički klub „Niskogorci“ i NVO Orjen Outdoor, odvijale su se uz učešće i pomoć Agencije za razvoj i zaštitu Orjena, Sekretarijata za komunalne djelatnosti i ekologiju i MZ Kameno-Žlijebi.

Najčitanije