8 C
Kotor

Slušaj online radio

Orjenski Đir 2018.

Više nego uspješno u subotu na Orjenu je po četvrti put ordržana trail trka ORJENSKI ĐIR.

Poslije višemjesečnog rada na stazi i promocije naše trke i planine Orjen možemo sa ponosom reći da smo veoma uspješno odradili posao i ovaj put. Iako je je sedmicu prije trke najavljivano nevrijeme na Orjenu nismo odustajali od organizacije i bili spremni na sve situacije. Kontrolni punktovi su bili na 8 mjesta tako da smo znali u svakom momentu gdje se ko od trkača nalazi. Iako veliki broj, odnosno preko 20 uredno prijavljenih trkača zbog najave nevremena nije došlo toga dana na Orjenu imali smo priliku da vidimo trkače iz sedam zemalja: Bosne i Hercegovine Hrvatske, Rusije, Srbje, Slovenije, Ukrajne kao i naše takmičare iz Crne Gore. Na obje trke odnosno na Veliki i Mali Đir startovalo je 77 takmičara.

Na Velikom Điru je startovalo 57 takmičara od kojih je 49 završilo trku i koji će po prvi put u Crnoj Gori biti bodovani bodovima Svjetske Trail Running Asocijacije odnosno sa 2 ITRA boda.  Na Malom Điru je startovalo 20 takmičara a troje nije uspjelo da završi trku. Na kraju sav trud uložen u predhodnim mjesecima bio je nagrađen i idealnim vremenom za održavanje jedne trail running trke, poručili su organizatori.

Na Malom điru prvo mjesto je osvojio Evgeni Šipilov iz Rusije sa vremenom 2:11:51.5 , drugi je bio naš Novljanin Boris Kosović sa vremenom 2:17:53.5 dok je treće mjesto zauzeo Dalvin Kadirić iz Bosne i Hercegovine sa vremenom 2:25:07.1. Kod žena na Malom điru prva je bila Spomenka Perišić iz Bosne i Hercegovine sa vremenom 2:31:53.3 druga je bila Ivana Momčilović iz Srbije sa vremenom 2:40:45.2 dok je treća bila Ruskinja Olga Kot sa vremenom 2:41:41.6.

Na Velikom điru u veoma jakoj konkurenciji tijumfovao je Antonije Kijanović iz Srbije sa novim rekordom staze 4:18:44.5 drugi bio dosadašnji rekorder Dane Krstulović Opara iz Hrvatske sa vremenom 4:21:47.1 dok je treći bio Vladimir Kot iz Rusije sa vremenom 4:37:40.4. Kod žena smo imalu najbolje trkačice trenutno u regionu a najbolja među njima je ipak bila Slovenka Eva Tušar Suhadolc sa vremenom 4:48:19.0 druga je bila najbolja Srpkinja Snežana Đurić sa vremenom 5:06:01.6 a samo sekund iza naša Miluša Bošković sa vremenom 5:06:02.8

Utisci svih takmičara su bili da nikada nešto teže, zahtjevnije ali i ljepše nisu trčali i da će se svakako opet vratiti na Orjen što nama kao organizatorima daje zadatak da budemo još bolji naredne godine. Pripreme su već i toku a jedan od planova je da se trka prenosi i LIVE tako da će se trka moći gledati bilo gdje na svijetu.

Orjenski Đir

Zahvaljujemo se generalnom pokrovitelju bez kojih nebi ničega vjerovatno bilo Turističkoj organizaciji Herceg Novog, našem višegodišnjem sponzoru i prijatelju trke LAZURE marina & hotel. Posebno hvala na podršci ekipi službe zaštite Herceg Novi koja je sa dvije ekipe obezbjeđivala trku, pogranićnij policiji posebno gospodinu Dragoslavu Vlaoviću koji je svake godne tu sa nama, komunalnoj policiji koja je sa svojim vozilom i pripadnicima dežurala na Orjen sedlu kao i preduzeću Vodovod i kanalizacija koji su nam ustupili terensko vozilo. Veliko hvala Vinariji Savina, Suplement store Montenegro i Red Bull Montenegro koji su najbolina obezbjedili poklone iz svog asortimana. Hvala Orijentiring savezu Crne Gore i predsjwedniku Uglješi Vuliću na ustupljenoj opremi za start, porodici Vikalo – Reklame Svijet, Konobi Gušti, GBT Banja Luka na opet jedinstvenim majicama trke, Agenciji za zaštitu i razvoj Orjena, Planinarskom Klubu „SUBRA“, i naravno ekipi bez koje ničega nebi bilo: Darko, Mladen, Maksim, Stevan, Goran, Mira, Ksenija kao i svim volonterima na okrepama. Hvala svim medijima koji nas podržavaju i promovišu ovi našu vrstu trčanja. Najveće hvala svim trkačima koji su došli sa svih strana i vidimo se na još boljem ĐIRU 2019.

Najčitanije