16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Orjen – obilježavanje Svjetskog dana čistih planina

Orjen
Orjen

Od strane UN 26. septembar je proglašen Svjetskim danom čistih planina. Obilježava se već gotovo četvrt vijeka širom planete, najčešće raznim ekološkim aktivnostima kao što su akcije čišćenja, ili organizovane posjete planinama.

Na Orjenu je prošlih godina već izvedeno nekoliko manjih akcija obilježavanja Svjetskog dana čistih planina, ali ove godine će prvi put to biti realizovano na više lokacija i u produženom trajanju.

Tako je već juče izvedena prva akcija čišćenja kod nove pješačko – biciklističke staze na Kamenom, koja će biti nastavljena i u ponedjeljak, dok će u međuvremenu biti čišćene staze Borići – pl. dom „Za Vratlom“ i Vrbanj – Subra, dok će na stazi preko Malog Vratla biti organizovana akcija uređenja.

Orjen
Orjen

Na ovaj način, zajedničkim djelovanjem, Agencija za razvoj i zaštitu Orjena, planinarski klubovi „Subra“ i „Niskogorci“, NVO Orjen Outdoor i Mjesna zajednica Kameno-Žlijebi, žele ukazati na značaj planine Orjen kao našeg važnog prirodnog resursa i ujedno, učiniti i konkretni doprinos njegovoj očuvanosti.

Planine zauzimaju 20-ak posto kopna na Zemlji i direktno omogućavaju egzistenciju 10-ak posto ljudske populacije i, osim nama, stanište su brojnim biljnim i životinjskim vrstama, često već vrlo ugroženim ili nestalim u ostalim krajevima.Podsjetimo se da na globalnom nivou najvažniji izvori pitke vode nalaze upravo ispod planina, tako da je za njihov kvalitet presudna ekološka očuvanost tih predjela koji služe kao prirodni vodni prečistači. Sve veća ljudska aktivnost (pogotovo nekontrolisana)u planinama negativno utiče na te zadnje rezervate nedirnute prirode.Sve ove činjenice jasno ukazuju koliko su nam planine dragocijene i koliko ih je važno očuvati.

 

Najčitanije