10.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Orjen – Kurs zimskog planinarenja

 Proteklog vikenda u planinarskom domu „Za Vratlom“ i okolnim terenima održan je početni kurs zimskog planinarenja. Kurs je pohađalo šesnaest planinara. Organizator obuke je Planinarski klub „Subra“, ali učesnici su bili, osim iz ovog, članovi planinarskih klubova „Komovi“ iz Podgorice i „Vjeverica“ iz Kotora. Početni kurs zimskog planinarenja prvi je korak pri obrazovanju u ovom sportu i uslov za eventualnu dalju specijalističku obuku, mada formalno, na nivou Planinarskog saveza Crne Gore još nije dobio status obaveznosti, kako je to, recimo, već davno riješeno u Hrvatskoj.

Vremenski uslovi su bili relativno povoljni za održavanje tečaja, sa minimalnom potrebnom količina snijega, relativno visokim dnevnim temparaturama i obiljem sunca.

Obuka je trajala 3 dana, pri čemu su se smjenjivala teoretska predavanja sa praktičnim radom, koji po pravilu i privuče najveću pažnje kursista. Između ostalog, uvježbavano je bezbjedno kretanje u sniježnim uslovima i izrada prinudnog bivaka, u ovom slučaju igloa.

Neovisno od kursa, desilo se da je dom istovremeno ugostio grupu planinara iz Ploča i Makarske, te je druženje u planini dobilo i prekogranični karakter, a gosti su se predstavili sa specijalitetom svoga kraja: neretvanskim brodetom koji se tako našao na zajedničkom meniu.

Već idućeg vikenda planinarski dom „Za Vratlom“ ponovo će biti posjećen budući da će se u noći subotu na nedelju održati, u organizaciji Planinarskog kluba „Subra“, tradicionalni noćni uspon „Noć punog mjeseca“.

Najčitanije