7.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Orjen – Kamenska ravan, perspektive održivog razvoja

Gledano pravolinijski, Kamenska ravan je moru, odnosno Herceg Novom najbliži dio planine, ako razmatramo nadmorsku visinu počevši od 1000 m. Iz tog razloga, u godinama opšte oskudice nakon II Sv. rata, podignut je pl. dom „Za Vratlom“ (1160 m) na najbližem mogućem lokalitetu, odmah iza prevoja, na mjestu ulaska u dubinu masiva Orjena.

Sve do raspada SFRJ akcenat je bio na skijanju, a lokalni tereni su ga nudili u dovoljnoj mjeri za entuzijastičko skijanje. Ipak, čim su u okruženju proradili prvi pravi zimski centri sa žičarama i ski liftovima, skijanje u Kamenskoj ravni je napušteno.

Danas je glavna aktivnost u kraju vezana za planinarenje u toploj polovini godine, a sa pl. domom kao centrom. U okruženju doma prostire se Kamenska ravan, sa nekadašnjim površinama za ispašu, njivama i katunima. Danas su u sasvim skromnoj funkciji, dio je u razvalinama, a dio se koristi više za vikendice, nego za nekadašnju poljoprivrednu i stočarsku proizvodnju.

Orjen

Perspektive održivog razvoja

Ovaj kraj, osim kroz dalji razvoj planinarskog turizma, svoju šansu može tražiti u razvoju raznih vidova eko-turizma. Stoga smatramo bitnim usmjeravati i podsticati privatne vlasnike zemljišnjih posjeda da ulažu u obnovu i dogradnju katuna, sa zadržavanjem osnovnih karakteristika i stila gradnje i ambijenta, a sa dogradnjom dijelova pogodnih za turističko rentiranje. Takvo širenje gradnje ne bismo mogli smatrati narušavanjem prirode, budući da je brojnost katuna u prošlosti bila daleko veća od trenutnog stanja. Pri tome, apsolutno treba ne samo zadržati proizvodnju hrane, već je i povećati. Kombinacija domaće hrane i očuvanog ambijenta, sa širim planinskim okruženjem, dovela bi klijentelu koja voli kretanje kroz planinu kao i klasični planinari, ali je spremna da plati i ekskluzivnije smještaje nego što to nose planinarski domovi. Pojam eksluzivnosti je u ovom slučaju rastegljiv i pod njim uopšte ne mislimo na luksuz, već autentičnost, jer je ona sve traženije na globalnom turističkom tržištu.

Uz zdravu hranu, autentični ambijent i brojne staze za planinarenje i hodanje, postoje prirodni uslovi za razvoj sporta i rekreacije u vidu free climbing-a, alpinizma, speleologije i mountainrunning-a.

Najčitanije