14.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Organizuju zbor građana protiv gasovoda

Planirana trasa gasovoda kroz Crnu Goru

Veliki zajednički zbor građana više mjesnih zajednica u Grblju, Luštici te Krtolima i Krašićima, održaće se u četvrtak u 18 sati u Poslovnom centru „Vukšić“ u Radanovićima. Zbor koji su sazvala rukovodstva mjesnih zajednica Grblja, Krtola i Luštice ima samo jednu tačku dnevnog reda – trasu IAP međunarodnog novog gasovoda iz Azerbejdžena za zapadnu Evropu, a koja bi trebalo da prođe po sred ta tri velika područja u Boki Kotorskoj. Mještani Krtola i Grblja već su izrazili svoje protivljenje planiranoj trasi, a sada im se pridružuju i Luštičani. Na zbor koji će se održati u četvrtak veče u Grblju, pozvani su i predstavnici opština Budva, Kotor, Tivat i Herceg Novi.

„Molimo vas da se zbog ozbiljnosti sitzuacije, odazovete u što većem broju da bi smo mogli zauzeti zajednički stav o planiranoj trasi gasovoda na potezu od Jaza do Rosa jer je to od životnog interesa svih na ovom prostoru, a posebno od interesa za buduće generacije“- stoji u pozivu koji se od juče distruibuira mještanima Grblja, Krtola i Luštice.

Prema nacrtu Master plana gasifikacije Crne Gore, IAP gasovod koji će u Crnu Goru „ući“ iz Albanije u zaleđu Ulcinja, trebalo bi da kroz Boku prođe na potezu od Jaza do Rosa. Naime, nakon što iz mora „izađe“ u uvali Trsteno u Donjem Grblju, gasovod će biti polagan kopnom kroz Donji Grbalj i Radanoviće, do Krtola.

„Zamišljeno je da gasovod onda preko Đuraševića, sredinom Radovića i preko Gošića gdje treba da se gradi distributivno postrojenje za Herceg Novi, ide prema Gornjim Krašićima,  ulazi u more kod rta Dobreč i nastavlja dalje za Hrvatsku. To nam nikako ne odgovara jer bi praktično značilo rušenje mnogih kuća u Krtolima, zabranu svake gradnje na velikom dijelu naših imanja zbog velikih tzv. zaštitnih zona za gasovod, odnosno u krajnjem, iseljavanje domicilnog stanovništva koje ovdje živi vjekovima. Tri zaštitne zone oko gasovoda u kojima se važi zabrana ili poseban režim bilo kakve gradnje objekata ili sadnje biljaka široke su 10, 60 i čak 400 metara, što će značajno ugroziti naše živote i obezvrijediti našu imovinu“- istakao je nedavno predjednik MZ Krtoli Ivan Starčević koji je obrađivačima Master plana već i predložio alternativnu trasu. Protiv aktulene trase su zvanično, i u Opštini Tivat koja je obrađivačima nacrta Prostornog plana posebne namjene obalnog područja Crne Gore (PPPNOP) već lani uputila primjedbu da trasu gasovoda izmjeste sa područja te opštine u Krtolima, a i Grbljani su nedavno najavili da će od svoje Opštuine Kotor i oni tražiti da tako postupi.

Inače, na nedavnoj javnoj raspravi na Cetinju obrađivači Master plana gasifikacije Crne Gore priznal su da opšte nisu  konsultovali i uzeli u obzor Prostorno-urbanistički plan Opštine Tivat koji ne predviđa postavljanje gasovoda i javno su rekli da bi ovakva trasa mogla da izazove “iseljavanje sela Radanovići u Grblju i sela Radovići u Tivtu”. Protiv ove trase je i kompanija “Luštica Development” koja na 7 miliona kvadrata tivatskog dijela Luštice gradi 1,1 milijardu eura vrijedan novi turistički grad Luštica bay, jer su obrađivači master plana i PPPNOP-a gasovod ucrtali posred budućeg šampionskog golf terena od million kvadrata koji je jedan od kljulnih djelova tog luksuznog turističkog kompleksa.

Luštica – Foto Anton Marković Gula

Dok otpor gradnji gasovoda kroz Boku raste kako kod mještana tako I kod najvećih stranih investitora koji ovdje realizuju turističke porijekte, Ministarstvo ekonomije se “pravi gluvo” pa je tako ministarka Dragica Sekulić prošle nedjelje u Bakuu izjavila da je “Ministarstvo ekonomije je kroz intenzivnu komunikaciju sa Ministarstvom industrije i ekonomije Albanije, u cilju zajedničkog pristupa implementaciji Jadransko-jonskog gasovoda, dobilo zajednički grant za izradu Idejnog projekta za IAP kroz Crnu Goru i Albaniju u okviru XV poziva Zapadnobalkanskog investicionog okvira u iznosu od 2,5 miliona eura.” Sekulić je najavila da će te aktivnosti početi tokom drugog kvartala ove godine kao i da će nakon izrade idejnog projekta gasovoda kroz Crnu Goru, naša država “se dodatno približiti izgradnji Jadransko-jonskog gasovoda.”

Izvor:S. L.

Najčitanije