12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Organizatori i učesnici vojne vježbe „Boka Bay 2017“ posjetili Tivat

Prijem delegacije

Predsjednica opštine Tivat Snežana Matijević, potpredsjednik opštine Dejan Maslovar i predstavnici opštinske Službe zaštite i spašavanja, ugostili su u utorak organizatore i učesnike vojne vježbe „Boka Bay 2017“ koja se realizuje u Danilovgradu od 6. do 15. novembra u organizaciji Ministarstva odbrane Vlade Crne Gore i Ministarstva unutrašnjih poslova – direktorata za vanredne situaciju, a sve u saradnji sa Ministarstvom odbrane Sjedinjenih Američkih Država i Kancelarijom za odbrambenu saradnju SAD-a.

Vježba se realizuje u sklopu projekta civilno-vojnog planiranja u vanrednim situacijam. Cilj ove vježbe je provjera funkcionalnosti Operativno komunikacionog centra 112, opštinskih planova za zaštitu i spašavanje kroz standardne operativne procedure, komunikaciju i koordinaciju u slučaju zemljotresa, kao i spremnost Vojske CG i ostalih institucija za podršku u vanrednim situacijama u sistemu zaštite i spašavanja.

Delegacija organizatora  i učesnika vježbe  je sa savjetnicom u opštinskoj Službi zaštite i spašavanja Tivat Svjetlanom Đikanović, obišla teren i razmatrala postojeće opštinske planove za zaštitu i spašavanje, utvrđujući sve čime Služba raspolaže, odnosno ono što bi joj nedostajalo u slučaju prirodnih katastrofa, posebno zemljotresa – saopšteno je iz lokalne uprave Tivta.

Prijem delegacije

Delegaciju su činili predstavnica  Ministarstva odbrane Ljiljana Đukanović, predstavnik Generalštaba VCG, potpukovnik Rade Ćurčić i predstavnici Nacionalne Garde države Mejn. Gradionačelnica Matijević je  istakla važnost rada i angažovanja u ovoj oblasti, posebno imajući u vidu veliki zemljotres koji je zadesio Tivat i Crnogorsko primorje 1979. godine. Liljana Đukanović iz Ministarstva odbrane istakla je da su zemljotresi najkompleksnije vanredne situacije, te da je značajno utvrditi šta je to čime opštine raspolažu u ovim slučajevima, a šta je to što im nedostaje.

Delagacija MO i nacionalne garde Mejna je prethodno obišla opštinu Herceg Novi.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije