Orascom poslovao pozitivno – Kriza prošlost

Luštica OrascomLuštica Bay

Švajcarska kompanija Orascom koja na poluostrvu Luštica kod Tivta gradi turistički grad Luštica Bay, a čiji je većinski vlasnik egipatski biznismen Samih Sawiris, zabilježila je u prvih devet mjeseci neto dobit od 36,4 miliona švajcarskih franaka (CHF), dok je u istom periodu prošle godine imala gubitak od 75,8 miliona.

Luštica Development je osnovana 2008. godine. Preduzeće je joint venture švajcarskog Orascoma (90 odsto) i crnogorske Vlade (deset odsto).

Ključni pokretači takvog rezultata bili su, kako je saopšteno iz kompanije, bolji prihodi u dijelu nekretnina i građevine, uz jak oporavak hotelskog segmenta u trećem kvartalu i djelimično, kao i dobri rezultati u segmentu gradnje u Egiptu.

Prihodi u segmentu nekretnina i građevine značajno su porasli na 60,9 miliona CHF, što čini 33 odsto prihoda Grupe. Povećanje je uglavnom rezultat ubrzane predaje stambenih jedinica u Egiptu tokom prve polovine godine.

“Orascom Development postigao je značajan napredak u restrukturiranju poslovanja i smanjenju troškova. Od danas, segmenti poslovanja su počeli da daju pozitivan doprinos rezultatima Grupe. Naime, hotelski segment svjedoči o značajnom povećanju popunjenosti hotelskih kapaciteta”, navedeno je u saopštenju.

Pored toga, kako se dodaje, oblast nekretnina svjedočila je o pozitivnom impulsu prodaje sa značajnim podsticajem tokom trećeg kvartala, ne samo u Egiptu, nego i Omanu i Crnoj Gori.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.