12.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Orascom će gradnju na Mamuli povjeriti crnogorskim firmama

Mamula - Foto Boka News
Mamula – Foto Boka News

Orascom će pri zapošljavanju u budućem turističkom kompleksu prednost davati građanima Crne Gore. To je jedan od detalja ugovora o zakupu ostrva Lastavica i tvrđave Mamula koji je Vlada potpisala sa švajcarskom kompanijom Orascom 23. februara, piše Blic Crna Gora.

Orascom je, prema ugovoru, obavezan da tokom radova na tvrđavi Mamula angažuje domaće firme kao izvođače i podizvođače “pod uslovom da obezbijede kvalitet radova koji će biti na istom ili višem nivou od međunarodnih standarda i da su cijene konkurentne”. Takođe, Orascom je dužan da uzme u obzir i domaće materijale, opremu, mašine i potrošnu robu, ukoliko su kvalitet i vrijeme isporuke uporedivi sa stranim.

Procjenjuje se da će do 200 radnih mjesta biti direktno i indirektno otvoreno tokom rada resorta “Mamula ostrvo Hotel and Spa”, kao i isti broj radnih mjesta tokom izgradnje.

Mamula budući sadržaji
Mamula budući sadržaji

Ugovor o zakupu ostrva Lastavica sa utvrđenjem Mamula, potpisan na 49 godina, podrazumijeva ulaganje od 15 miliona eura u obnovu i pretvaranje lokaliteta u unikatnu eko-održivu turističku destinaciju kategorije 4plus ili 5 zvjezdica. Prema planovima investitora, lokacija će rekonstrukcijom dobiti muzej i butik hotel sa 23 sobe i malim spa centrom, dvije male plaže, pristanište, dva bazena i klub za vodene sportove koji nisu na elektropogon.

Tvrđava Mamula je jedno od najbolje sačuvanih austrougarskih utvrđenja u jadranskom regionu, registrovana je kao spomenik kulture druge kategorije. Kako se navodi u ugovoru, prijedlog rekonstrukcije i dizajn moraju biti usaglašeni sa zahtjevima Zavoda za zaštitu spomenika kulture, i unaprijed odobreni od te institucije.

Ugovorom je precizirano da zakupac, kompanija Orascom, ne može da stekne pravo svojine na ostrvu i tvrđavi, akvatorijumu, resortu, ili nekom njihovom dijelu.

Oraskom će godišnje plaćati zakupninu u fiksnom iznosu od 1,5 eura po kvadratu zemljište, ukupne površine 31.848 metara kvadratnih, kao i promjenjivu komponentu od dva odsto ukupnih prihoda iz poslovanja tokom svake finansijske godine. Orascom se obavezao i da plaća i 0,9 eura po metru kvadratnom za zakup akvatorijuma.

Samih Savaris, predsjednik i vlasnik kompanije Oraskom, koja je nedavno završila ekskluzivni rizort u Andermatu u Švajcarskoj, saopštio je da će ono što se projektom planira biti ustvari muzej u okviru Mamule, „koji će da podsjeti sve koji budu dolazili šta je sama Mamula i kakva je njena istorijska uloga”.

 

Najčitanije