18.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Opština Tivat – skupa rekonstrukcija gotovo novog vodovoda

VodovodDirekcija za investicije i razvoj Opštine Tivat zatražila je od Sekretarija za za urbanizam i zaštitu životne sredine da joj izda urbanističko-tehničke uslove za rekonstrukciju problematičnog vodovoda prema Krtolima na kojem stalno dolazi do havarija. To je prvi korak u postupku koji treba da riješi probleme na još maltene novom vodovodu, napravljenom 2010. a na kome je do sada bilo oko 50 velikih havarija sa pucanjem cijevi promjera 450 mm.

Prema riječima direktora Direkcije za investicije i razvoj Peđe Obradovića, Opština se još nije opredijelila koju će varijantu sanacije 2,5 kilometara dugog vodovoda na potezu od kotorske raskrsnice do Solila, primijeniti. U igri je metoda tzv.uvlačenja čarape, odnosno posebna impregnacija postojećih cijevi što nudi jedan njemački konzorcijum, kao i varijanta vađenja svih postojećih cijevi i njihove zamjene novima, duktilnima koje trpe pritiske i do 50 atmosfera.
„Vidjećemo za koju ćemo se varijantu odlučiti, pa će sljedstveno tome biti napravljen projekat i tek onda ćemo znati koliko će nas sve to koštati.“- kazao je Obradović, dodajući da je stanje takvo da se Opština morala upustiti u ovaj skupi i neplanirani posao.
Pucanje cijevi tipa PEHD 450 na cjevovodu koji je dio Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje i spaja taj sistem sa lokalnim sistemom koji snabdijeva Krtole i južne djelove grada Tivta, posebno je učestalo u proteklih mjesec-dva, tako da su ekipe tivatskog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ bile svakodnevno na terenu, ulažući ogromne napore u pokušajima da kako-tako „zakrpe“ cijevi i otklone probleme.

Sve to događa se na vodovodu koji je sagrađen prije samo pet godina i koji je Opština Tivat skupo platila. Do sada je u tom periodu bilo oko 50 većih havarija na tom vodovodu, od čega 17 samo u posljednjih godinu dana. Zbog pucanja cijevi koje su ugrađene u trup lokalnog puta Tivat-Radovići, ova saobraćajnica je u proteklom periodu maltene potpuno devastirana, a na njeno i krpljenje problematičnog vodovoda, utrošene su ogromne sume novca iz opštinskog budžeta.

Odgovarajuči na prozivke građana i odbornika tim povodom, gradonačelnik Ivan Novosel (DPS) je kazao da nije bilo sumnjivih radnji prilikom gradnje tog infrastrukturnog objekta i naglasio da je garantni rok za vodovod istekao te da su graditelj i nadzor radova „obavili svoj posao u skladu sa propisima“, zbog čega Opština sada nema mogućnost da od bilo koga naplati odštetu.

Izvor:S. L.
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije