14.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Opština Tivat priprema se za konkurisanje da gazduje sopstvenom gradskom lučicom Kalimanj

Kalimanj – Tivat

Opština Tivat preduzela je niz koraka kako bi pokušala da u vlastitim rukama zadrži gazdovanje gradskom lučicom Kalimanj koju budvansko JP Morsko dobro namjerava da ponudi na tender.

Lokalna upraava Tivta je  u nacrtu budžeta Opštine za 2018. predvidjela iznos od 50 hiljada eura kojim će konkurisarti za dobijanje koncesije na upravljanje gradskom marinom što su je osamdesetih godina prošlog vijeka sredstvima samodoprinosa, gradili sami Tivćani.

Vlada CG je naime, Kalimanj proglasila lukom od lokalnog značaja i obavezala Morsko dobro da sprovrde tenderski postupak dodjele prava na upravljanje gradskom lučicom Tivta na tržištu, nudeći je onome ko je za Kalimanj spreman platiti najveću cijenu. Lučica inače, ima oko 340 vezova za mala plovila za sport i rekreaciju koje ovdje već decenijama pod relativno povlašćenim cijenama -jer Kalimanjem upravlja Komunalno preduzeće- drže žitelji Tivta. Morsko dobro je u nacrtu koncesionog akta predvidjelo da se pored komunalnih, u Kalimanju napravi i desetak komercijalnih vezova za jahte i slična plovuila, čemu se oštro protivi javnost Tivta koja traži da gradska marina ostane prvenstveno prostor za komunalne vezove za plovila lokalnog stanovništva.

Pripremajući se da konkuriše da od države zakupi sopstvenu gradsku marinu, Opština Tivat je već ušla u oko 15 hiljada eura vrijednu incesticiju postavljanja ograda i sistema kontrolisanog elektronskog pristupa, odnosno video nadzora u Kalimanju. U nacrt kapitalnog budžeta za 2018. uvršteno je i planirano bagerisanje i produbljivanje kompletnog akvatorijuma gradske lučice i njenog prilaznog kanala između rtova Pakovo i Belane. Ovaj obiman posao podrazumijeva uklanjanje velikih količina mulja i nanosa koje su u akvatorijum luke proteklih decenija donijeli kanali atmosferske kanalizacije koja se uliva u Kalimanj, kao  i dovođenje svih dubina unutar gradske lučice na propisan nivo potreban za siguran privez i boravak plovila dugih do 20 metara. Za te svrhe u budžetu grada za narednu godinu opredijeljen je iznos od čak 200 hiljada eura.

Kalimanj – Tivat

U Opštini računaju da će im to i ostala planiraha ulaganja u unapređenje infratrukture Kalimanja, te novčani iznos od 50 hiljada eura koliko su planirali da plate koncesiju, biti dovoljno da zadrže upravljanje gradskom lukom od strane Komunalnog preduzeća, iako su neki lokalni tajkuni već poodavno „bacili oko“ na Kalimanj, želeći ga polako pretvoriti u još jednu manju komercijalnu marinu što bi onda neminovno dovelo do značajnog poskupljenja usluga komunalnih vezova. Komunalno preduzeće Tivat inače, ljetos je primijenilo novi cjenovnik Morskog dobra, pa je već uvećalo cijene komunalnih vezova za 30 do 40 odsto.

NVO Arsenal iz Tivta nedavno je, u skladu sa zakonom o lokalnoj samoupravi, pokrenula i građansku inicijativu prema Opštini Tivat kojom traži da gradskom lučicom Kalimanj uprava Opština, a ne JP Morsko dobro iz Budve.

„Tražimo da lučicom Kalimanj može gazdovati jedino Opština Tivat. Nećemo dozvoliti nikakvu drugu odredbu u koncesionom aktu, sem da lučica Kalimanj ostane sa komunalnim vezovima za lokalno stanovništvo. Iz Morskog dobra su htjeli da ubace da 10 odsto vezova bude komercijalno. Mi smo svi protiv toga i sa ovom građanskom inicijativom ćemo da tražimo da lučica Kalimanj ostane komunalno privezište jer nema potrebe za još jednom komercijalnom marinom. Imamo Porto Montenegro, Navar, Movidu, Lušticu Bej, imaćemo sjutra Azmont u Kumboru – komercijalnih marina ima na pretek, te  stoga se  ne smiju dirati komunalni vezovi.”- istakao je član rukovodstva te NVO, Dragan Miljanić.

On je objasnio da po proceduri, lokalna uprava ima rok od 15 dana da se izjasni o građanskoj inicijativi nakon što ju je njeni inicijatori predaju sa potpisima dovoljnog broja građana. U slučaju da je Opština odbije, to otvara put u organizovanje lokalnog referenduma koji opštinati onda ne bi mogli izbjeći, a na kojem bi po mišljenju Milkjanića, Tivćani masovno glasali da njihova gradska lučica ostane u tivatskim rukama.

Izvor:S.L

Najčitanije