Opština Tivat postala članica CIVINET mreže

Lokalna uprava najmenjeg bokeljskog grada ušla u regionalnu asocijaciju

CIVINET

Opština Tivat postala je članica „Mreže CIVINET Slovenija – Hrvatska – Jugoistočna Europa“. Ta mreža, koja je regionalnog karaktera, povezuje gradove i druge subjekte (ministarstva, javna preduzeća, univerzitete, fakultete,  agencije), koji se na području Slovenije i Hrvatske, te Bugarske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Srbije bave održivim planiranjem i upravljanjem mobilnošću u gradovima.

Cilj CIVINET mreže je prenos znanja i dobre prakse, kao i osmišljavanje zajedničkih projekata kojima će se finansirati buduće aktivnosti održivog saobraćaja i bolje mobilnosti. Mreža je osnovana u Ljubljani 25. aprila 2013. godine, kao mreža CIVINET Slovenija – Hrvatska, a 2016. godine preimenovana u CIVINET Slovenija – Hrvatska – Jugoistočna Europa. Svrha mreže je širiti znanje i iskustva na području energetske efikasnosti i gradskog saobraćaja povoljnijeg za okolinu i krajnje korisnike – saopšteno je juče iz tivatske lokalne uprave.

„Saradnja sa regionom na planu energetske efikasnosti i održivog razvoja, Tivtu će donijeti vrijednu i značajnu razmjenu ideja i mogućnost primjene korisnih praksi iz regiona. Ovim će opština Tivat nastaviti pozitivan trend proaktivnog stava kada je u pitanju ova oblast djelovanja i nadam se da ćemo biti lideri održivog razvoja, koji će donijeti dobrobit okruženju u kojem živimo.“ – istakla je Tatjana Jelić, sekretarka za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost u Opštini Tivat.

Nakon Ljubljane (2013-2016), koordinator Mreže postao je grad Rijeka (2016-2020). Članovi razmjenjuju ideje, iskustva i informacije, rade zajedno i sarađuju sa EU i nacionalnim vladama po pitanjima saobraćajne politike, propisa i finansiranja. Opština Tivat će, preko Sekretarijata za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost, a kroz CIVINET mrežu, učestvovati na promociji javnog prevoza i drugih ekoloških prihvatljivih oblika mobilnosti, energetske efikasnosti, korišćenja obnovljivih izvora energije i razvoja ekoloških inovacija. Pored Tivta, članice ove mreže su još dvije crnogorske opštine – Nikšić i Budva.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.