17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Opština Tivat bilježi pad prihoda u gradskoj kasi

Zgrada Opštine Tivat
Zgrada Opštine Tivat

U budžet Opštine Tivat zaključno sa 23.septembrom, slilo se ukupno 10.443.482 eura što je 70,53 odsto od ukupno planiranih prihoda za cijelu 2015 godine- navodi se u Informaciji o ostvarenim prihodima i rashodima budžeta Opštine, a koja će se naći pred odbornicima na sjednici lokalnog parlamenta naredne nedjelje.

U odnosu na isti period lani, ukupni prihodi gradske kase ove su godine niži 13,23 odsto, a osnovni razlog za to je činjenica što Opština za devet mjeseci,samo simbolično uspjela da realizuje planiranu prodaju nekretnina u svom vlasništvu. Naime, od ukupno od prodaje imovine planiranih 750 hiljada eura za cijelu 2015, do kraja septembra, Opština je realizovala samo 3,19 odsto, prodavši nekretnina vrijednosti 23.960 eura. Lokalni čelnici odbornicima će morati da objašnjavaju i zašto do danas nije dobijen ni euro od ukupno za cijelu 2015. godinu u budžetu planiranih 1.100.000 eura na prihodovnoj stavci naknada za korišćenje morskog dobra.

Da Tivat već neko vrijeme stagnira kada je u pitanju razvoj grada i izgradnja lokalne komunalne infrastrukture pokazuju i podaci o realizaciji kapitalnih izdataka budžeta koji je za devet mjesci realizovan sa samo 28,77 posto u odnosu na godišnji plan. Od ukupno za 2015 godinu predviđenih 8,097 miliona eura za kapitalne izdatke, do 23.septembra je za to utrošeno 2,33 miliona eura, od čega je najviše – preko 1,2 miliona eura, Opština potrošila na ekspropijaciju imovine sopstevnih građana kako bi preko nje ubuduće gradila infrastrukturu za potrebe stranih investitora – prvenstveno kompleksa Luštica Bay.

Na otplatu dugova iz ranijeg perioda Opština je za devet mjeseci potrošila preko 279 hiljada eura, dok je uz to, samo podgoričkoj firmi „Građevinar“ istovremeno platila skoro 576,5 hiljada eura. Sa tom kompanijom lani je sklopljen ugovor o vansudskom poravnanju za kontroverzni zajednički posao izgradnje poslovno-stambenog kompleksa na Trgu magnolija u centru grada iz koga je Opština Tivat izašla sa dobijenim nekvalitetnim i manjkavim objektima kakve nije provobitno ugovorila, manjkom stambenog, poslovnog i garažnog prostora u odnosu na prvobitni ugovor, ali i obavezom da „Građevinaru“ i pored toga, u kešu isplati još 2 miliona eura. Po planu budžeta za 2015, predviđeno je da se firmi podgoričkog biznismena Miloša Šukovića po tom osnovu ove godine uplati ukupno 704.500 eura.

Izvor:S. L.

Najčitanije