21.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Opština Tivat novčano podržava 48 visokoškolaca, politička partija izdašnija

Stipendisti za članove posade jahti sa mentorima
Stipendisti za članove posade jahti sa mentorima

Opština Tivat objavila je spisak sa imenima ukupno 48 studenata iz tog grada koji će ove godine imati pravo na bespovratnu stuipenduju iz gradske kase. Opština po studentu izdvaja 50 eura mjesečno, a stipendije se dodjeljuju polaznicima primijenjenih osnovnih studija, akademskih osnovnih studija i specijalističkih studija u trajanju do godinu dana.

Stipendija se isplaćuje 10 mjesesi za vrijeme trajanja studijske godine.

Pravo na dodjelu opštinske stipendije imaju studenti koji su položili ispite iz prethodne godine studija u visini od najmanje 90 odsto ECTS kredita i postigli prosječnu ocjenu najmanje 9,00. Dodatni uslovi su da su visokoškolci državljani Crne Gore i da imaju prebivalište u Tivtu, po prvi put upisuju semestar studijske godine, nisu izgubili godinu i da nisu u radnom odnosu na neodređeno vrijeme. Za stipendije pod sličnim uslovioma mogu konkurisati i lica bez oba roditelja, lica sa invaliditetom i pripadnici populacije Roma, Egipćana i Aškalija, kao i nosioci diplome „Luča“ iz srednje škole, a koji prvi put upisuju prvu studijsku godinu.

Pored Opštine Tivat, stipendije studentima dodjeljuje i politička partija Hrvatska građanska inicijativa. Za razliku od lokalne uprave koja visokoškolcima bespovratno daje samo po 50 eura, HGI odabranim studentima, iz svoje stranačke kase daje po 100 eura mjesečno, a trenutno tu vrstu podrške jedine političke partije Hrvata u Crnoj Gori dobija 11 studenata. Iz HGI do sada nisu nikada zvanično objasnili koji su kriterijumu da ta stranka nekoga uvrsti i svoj program stipendiranja iako je riječ o novcu koji ta stranka dobija iskljulivo iz državnog i opštinskih budžeta u Tivtu i Kotoru. Priča o HGI-jevim stipendijama inače, bila je i jedan od lajt-motiva u izbornoj kampanji te stranke za parlamentarne izbore koju je često pominjao i nosilac liste HGI Adrijan Vuksanović, inače takođe bivši stranački stipendista.

Najizdašniji program stipendiranja visokoškolaca u Tivtu, međutim, svojevremeno je, prilikom početka relaizacije projekta Porto Montenegro u Tivtu, lansirala kompanija “Adriatic Marinas”, tada u vlasništvu kanadskog milijardera Pitera Manka. “Adriatic Marinas” 2007. je pokrenuo veliki program stipendiranja najtalentovantijih studenata iz Tivta i Kotora. Studenti su godišnje dobijali čak po 1.000 eura bespovratne stipendije, a na početku tog programa bilo je ukupno 115 mladih akademaca koji su ga koristili. Program stipendiranja od strane “Adriatic Marinasa” se u naredne četiri godine postepeno smanjivao, da bi se nakon toga potpuno ugasio. Ta kompanija u međuvremenu nije pokretala nikakav poseban program podrške školovanju lokalnih mladih ljudi u strukama koje su Porto Montenegru potrebne, pa zato dobar dio radne snage te kompanije dolazi iz drugih djelova Crne Gore i pogotovo iz inostranstva.

Porto Montenegro dodjelio stipendije u iznosu od 50.000 eura

Porto Montenegro danas je objavio da su dodijelili četiri stipendije ukupne vrijednosti 50.000€ za mlade buduće nautičare iz Crne Gore. Stipendije su dobili Tivćani Andrej Đokić, Stefani Racić, Marko Jokanović, kao i Nikola Laketić iz Podgorice. Oni su od ponedjeljka počeli  sa internacionalnim programom obuke Royal Yachting Asocijacije, za slućbovanje u svojstvu članova posade na superjahtama.

Program je osmišljen kao intenzivna šestomjesečna obuka, od koje je jedan dio definisan kroz sticanje teorijskog nautičkog znanja, a drugi kreiran kroz dinamična praktična iskustva na superjahtama u internacionalnom okruženju u Porto Montenegru.   Trening partner programa je i kompanija „42° North“ čiji će instruktori sa kandidatima prolaziti kroz kompletno iskustvo na superjahtama, gdje će dobiti instrukcije i povratne informacije od najboljih svjetskih nautičara, kapetana, prvih oficira, inženjera, pa do mornara i stjuarta na brodovima. Obuka će, osim najbitnijeg nautičkog segmenta, podrazumijevati i segment koji se odnosi na kvalitet pružanja usluge u objektima sa pet zvjezdica – od konsijerža na jahti, održavanja, do samih ugostiteljskih elemenata, koji će se raditi po HEC (Hospitality Education) standardima.  Osim posjedovanja priznatog internacionalnog sertifikata RYA-e i praktičnog osposobljavanja, svi stipendisti će završiti i četiri osnovna modula koji se odnose na bezbjednost na brodu, i to u Pomorskom trening centru Azalea u Bijeloj, koji je partner na ovom projektu. Ovo su osnovni pravno-obavezujući sertifikati, neophodni za rad na svim plovilima. Sa polozenim ispitima i dobijenim sertifikatima, budući nautičari će imati kompletno teorijsko znanje i praktične vještine za početak karijere.

Izvor:S. L.

Najčitanije