14.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Opština Tivat nema problema u prilivu sredstava

Tivat - foto Boka News
Tivat – foto Boka News

Od ukupno za ovu godinu planiranih 18,28 miliona eura, Opština Tivat do 11.jula prihodovala je ukupno 11.008.159 eura – stoji u izvještaju koji je Sekreterijat za finansije i ekonomski razvoj dostavio kontriolorima iz opozicije koji u lokalnoj upravi djeluju u skladu sa leks specijalisom za održavanje predstojećih parlementarnih izbora.

To znači da je do isteka prve dekade sedmog mjeseca, lokalna uprava Tivta ostvarila nešto preko 60 odsto ukupnog budžeta za 2016. Zanimljivo je da je ovako dobar rezultat ostvaren prvenstvo zahvaljujući prenošenju neutrošenih sredstva iz prošlogodipnjeg u budžet za ovu godinu u iznosu od čak 7,085 miliona eura. To je nadišlo čak i ambiciozni prvobitni plan da se iz budžeta za prošlu u ovu godinu prenese 6,35 miliona eura, od čega se 3 miliona odnosi na novac koji je krajem prošle godine Vlada uplatila Opštini kako bi ova počela izgradnju prve faze nove pristupne saobraćajnice za  „Orascomov“ kompleks Luštica bay u Krtolima, pa ispada da su Tivćani pored ta tri „Vladina“ miliona, uspjeli da lani „ušparaju“ i oko 4 miliona eura sopstvenih izvornih prihoda.

Inače u periodu od 1.januara do 11.jula ove godine Opština Tivat od naplate poreza prihodovala je 2,056 miliona eura, od naknada 1,07 miliona eura, a od raznih taksi 217.603 eura. Nplaćeno je i 358 hiljada eura „ostalih prihoda“, 60 hiljada eura doprinosa, 151 hiljad eura od prodaje opštinskog zemljišta i preko 95 hiljada eura „prihoda koje organi ostvaruju vršenjem svoje djelatnosti“.

Glavni kontrolor opozicije za Tivat, mr Radoš Gospić (SDP) koji već skoro dva mjeseca obavlja funkciju pomoćnika opštinskog sekretara za finasije i ekonomski razvoj, juče je Radio Tivtu kazao da je „prijatno iznenađen stanjem u lokalnoj upravi, jer nije naišao na devijacije i mahinacije”.

 “Ja sam se prijatno iznenadio kakvo je stanje u lokalnoj upravi. Nisam naišao na neke devijacije i mahinacije. Neke dvije manje isplate su mi bile sumnjive, ali kad mi je objašnjeno o čemu se radi, ja sam to potpisao. Moje prisustvo je maksimalno ispoštovano i dato je na značaju primjeni zakona. Nisam naišao na nikakv otpor i destrukciju i to mi je drago. Mislim da i neko ko dođe poslije mene neće naići na devijacije u finansijskim transakcijama. Ja redovno šaljem izvještaje Vladi i do sada sam poslao deset izvještaja, veoma obimnih. Jedan od njih ima čak devedeset strana. Dobio sam i povratnu informaciju od Vlade da to radim veoma precizno.”- istakao je Gospić.

                                                                                                         

Najčitanije