Opština Tivat najbolje sarađuje sa civilnim sektorom u razvoju grada

Zajednica Opština Crne Gore nagradila Tivćane za projekat inkluzuije Roma i Egipćana

Opština Tivat
Opština Tivat

Zajednica opština Crne Gore (ZOCG) dodijelila je Opštini Tivat priznanje za najbolju praksu u oblasti „Saradnja sa civilnim sektorom u ostvarivanju strateških ciljeva lokalne zajednice“, a nagrađen je projekat „RE asistent i medijator u nastavi“.

 „Opština Tivat je realizacijom projekta „RE asistent i medijator u nastavi“ znatno doprinijela većoj uključenosti djece pripadnika romske i egipćanske populacije i poboljšanju uslova za njihovo obrazovanje djece na teritoriji opštine“- stoji pored ostaloga, u obrazloženju odluke ZOCG.

Ovim projektom je za djecu koja pripadaju romskoj i egipćanskoj populaciji, angažovan jedan broj  asistenata u OŠ „Drago Milović“. Opština Tivat i NVO „Udruženje Egipćana“ su zajedničkim aktivnostima uspostavili bazu podataka o učenicima RE populacije, a osnovali su i Kancelariju za RE pitanja u kojoj su angažovani obrazovni saradnici koji su sarađivali sa roditeljima, nastavnicima, upravom škole, Centrom za socijalni rad, pedagoškom službom. Organizovana je i školica za djecu predškolskog uzrasta, a sa ciljem njihove pripreme za upis na prvu godinu, kao i dodatna nastava za učenike OŠ, pripadnike RE populacije.

„Sve ove aktivnosti su doprinijele smanjenju problema jezičke barijere kod djece, rezultati upisa prvaka su značajno poboljšani, i povećan je nivo znanja učenika ostalih razreda osnovne škole. Kao rezultat projekta, ove godine je upisan rekordan broj RE djece u vrtić, osnovnu i srednju školu“- piše u odluci o nagrađivanju Opštine Tivat.

Nagrađeni projekat prepoznat je kao veoma uspješna praksa, ne samo na nacionalnom već i na međunarodnom nivou, a kao primjer dobre prakse priznat je i od strane Savjeta Evrope i Evropske Unije.

Program „Najbolje prakse u lokalnoj samoupravi u Crnoj Gori“ devetu godinu za redom realizuje Zajednica opština Crne Gore, u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, a uz podršku Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS), Misija u Crnoj Gori.

Priznanje najbolje prakse ove godine dodjeljeno je u tri oblasti: Opštini Mojkovac u oblasti „Zaštita životne sredine u funkciji održivog razvoja lokalne zajednice“, Opštini Pljevlja  u oblasti „funkcionisanje jedinica lokalnih samouprava u akcidentnim situacijama“ i Opštini Tivat u oblasti„saradnja sa civilnim sektorom u ostvarivanju strateških ciljeva lokalne zajednice“.

Priznanja će biti uručena na svečanosti koja će biti upriličena u ponedjeljak, 12. decembra u Podgorici.

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.