20.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Opština Tivat će praviti parking „Qatari Diaru“ ?

Uvala Pržna
Uvala Pržna

Vlada Crne Gore na sjednicu u četvrtak prihvatila je zahtjev Opštine Tivat da joj država prenese pravo raspolaganja na dijelu katastarske parcele 529/1 KO Milovići. Parcela površine 3.236 kvadrata nalazi se na ulazu u nekadašnji hotelski kompleks „Plavi horizont“ u zaleđu uvale Pržna, gdje je državni investicioni fond Katara „Qatari Diar“ prije nekoliko godina kupio oko 250 hiljada kvadrata zemljišta od tivatskog HTP „Primorje“.

„Qatari Diar“ najavio je da će u jednoj od najljepših uvala Crnogorskog primorja graditi turističko-rezidencijalni kompleks vrijedan oko 250 miliona eura, ali osim rušenja starog hotela „Plavi horizont“, Katarci do sada nisu ništa ozbiljnije napravili, insistirajući kod države da prvo ona za njih otkupi i ustupi im dio okolnog privatnog zemljišta mještana Krtola i dva puta donese plansku dokumentaciju po ukusu i željama „Qatari Diara“.

Opština Tivat od Vlade je 4.avgusta zatražila da joj prenese pravo raspolaganja nad dijelom parcele u državnoj svojini, koja se nalazi na ulazu u kompleks „Qatari Diara“ sa kopnene strane „radi ostvarenja javnog interesa – izgradnje javnog parkinga“.

Nakon prikupljanja potrebne dokumentacije i mišljenja Ministarsva održivog razvoja i turizma, Vlada je dala saglasnost da se Opštini Tivat prenese pravo raspolaganja parcelom površine 3.236 kvadrata, koja je u državnoj svojini. Vrijednost parcele koja je po kulturi „šuma 3.klase“, Uprava za nekretnine procijenila je na 75 eura po kvadratu, odnosno na ukupno 242.700 eura.

Uvala Przna kompleks Plavi horizont
Uvala Przna kompleks Plavi horizont

Opština Tivat koja će stoga očito, uskoro novcom poreskih obveznika „Qatari Diaru“ graditi parking na ulazu u njihov kompleks u uvali Pržna, inače već godinama nije napravila niti jedno novo parkiralište za sopstvene građane u centru grada, iako je problem nedostatka parking-mjesta veoma izražen, pogotovo u ljetnjim mjesecima. Opština uprkos brojnim obećanjima, do sada nije realizovala ni planiranu izgradnju javne spratne garaže iza hotela „Pine“, niti je napravila montažnu jednoetažnu „garažu“ na parkingu u Arsenalskoj ulici, pravdajući se nedostakom novca.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije