7.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Opština, mještani i „Morsko dobro“ traže uklanjanje brodova sa mjesnih mula

Mulo Bazdanj
Mulo Bazdanj

Iza zatvorenih vrata, danas je u Opštini Tivat održan sastanak predstavnika lokalne uprave, Mjesne zajednice Krtoli, JP „Morsko dobro“, Lučke uprave Crne Gore i Lučke kapetanije Kotor, u vezi dugotrajnog problema na koji se žale mještani Krtola – višemjesečnog i čak višegodišnjeg ostavljanja raznih brodova po mjesnim pristaništima i mulima u tom dijelu Tivta.
Stanovnici Krtola godinama prigovaraju da su im mjesna pristaništa uzurpirana od strane nekolicine vlasnika turističkih ili radnih plovila koji tu vezuju svoje brodove u vrijeme kada ih ne koriste u njihovoj osnovnoj namjeni. Problem je kulminirao ljetos kada je nekolicina mještana Obale Đuraševića angažovala advokata i tražila od nadležnih državnih organa da sa mjesnog mula-pristaništa Bazdanj, ukloni nekoliko tehničkih plovnih objekata hidrograđevinske firme „Yu Briv“ iz Kotora, a koja su tu privezana još od 2011. To do danas, međutim, nije učinjeno jer državne instutucije međusobno prebacuju odgovornost i „vrući krompir“ koji je inače, prouzrokovala sama država zato što nigdje na obali Crnogorskog primorja, nije odredila zvanično mjesto za duži privez hidrotehnoičkih, ribarskih i turističkih brodova van sezone.
„Mogu reći da sam prijatno iznenađen ishodom današnjeg sastanka jer su predstavnici Opštine Tivat i JP „Morsko dobro“ koje formalno gazduje pristaništima od lokalnog značaja, stali na našu stranu i pozvali na poštovanje zakona. Pristaništa se ne kogu koristiti za dugotrajno stacioniranje brodova, već samo za njihov kraći boravak tokom operacija ukrcaja i iskrcaja putnika ili tereta, tako da je ovo što se događa na nekim krtoljskim pristaništima, posebno na mulu Bazdanj, bespravna uzurpacija državne imovine koju izgleda, niko ne želi ili ne može da spriječi.“- kazao je predsjednik MZ Krtoli Ivan Starčević.
On je podvukao da se predstavnik „Morskog dobra“ Rajko Mihović založio za poštovanje važećih planskih dokuemenata za taj dio obale Tivatskog zaliva, a koji predviđaju da se mulo Bazdanj koristi isključivo za kraće pristajanje turističkih i ribarskih plovila. Istog su mišljenja bili i predstavnici Opštine Tivat koji su ukazali na višegodišnje bezsupješne apele lokalne uprave nadležnima u državnoj upravi da sa tivatskih mula uklone razne brodove firmi ili pojedinaca iz drugih opština, a koji tu stoje mjesecima ili godinama.
„Ja sam svim učesnicima sastanka jasno poručio da će ovdje u pitanju nesavjestan rad u službi nekih državnih činovnika koji su nekim ljudima i firmama omogućili višegodišnju uzurpaciju državne imovine – pristaništa, i stim u vezi, nezakonito sticanje imovinske koristi jer oni godinama nikome ništa ne plaćaju za smještaj svojih plovila. Istovremeno, niko drugi od njihovih brodova, ne dolazi u mogućnost da pristane na tim mulima. Ukoliko i nakon ovoga Lučka kapetanija ne bude radila svoj posao i uklonila uzurpatore, mi ćemo podnijeti krivične prijave, a nije isključeno i da će mještani pribjeći drugim metodama samopomoći.“- podvukao je Starčević.

Izvor:S. L.

Najčitanije