7.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Opština Herceg Novi: Pritisak na Vladu i „Atlas grupu“ radi rješavanja statusa Bolnice Meljine

Bolnica Meljine – posjeta

Opština Herceg Novi insistira na rješavanju statusa Bolnice Meljine i vršiće pritisak na Vladu Crne Gore i „Atlas grupu“ da do toga dođe što prije, kazao je predsjednik Opštine Stevan Katić po završenim sastancima delegacije Opštine sa predstavnicima menadžmenta Bolnice i Sindikata zaposlenih.

Sa predstavnicima menadžmenta PZU Bolnica Meljine, „Atlas grupe“, sekretarom Ministarstva zdravlja Milovanom Vujovićem i članovima Sindikata razgovarali su, pored Katića, potpredsjednica Opštine Danijela Đurović, potpredsjednik Opštine Miloš Konjević, predsjednik Skupštine opštine Miloš Bigović i odbornici, dr Tamara Vujović i dr Nenad Sekulić.

Tokom sastanaka predstavnici lokalne uprave dobili su informacije da Bolnica Meljine funkcioniše na optimalan način, da ona jeste u sistemu javog zdravstva i obezbjeđuje građanima sve usluge dogovorene ugovorom sa Fondom zdravstva.

Međutim, učesnici sastanka nisu imali konačan odgovor na pitanje u čijem vlasništvu je Bolnica. Kako su informisali, pokrenut je raskid ugovora između države i „Atlas grupe“. U ovom trenutku obje strane su izrazile namjeru da u vansudskom postupku pokušaju doći do dogovora i sporazuma, jer bi u suprotnom sudski proces mogao da traje duže od pet godina.

Predstavnici lokalne uprave insistirali su da do rješenja treba doći što prije, te da sadašnje stanje vide kao neodrživo, imajući u vidu dugovanja Bolnice.

Otpisivanja dugova Bolnici neće biti, jer je stav Opštine da na to niko nema ekskluzivno pravo i da je otpis neodogovrno ponašanje prema drugim poreskim obveznicima.

S druge strane, rukovodstvo lokalne uprave neće, kao što je to bio slučaj u mandatu prethodne vlasti, blokirati račun Bolnice zbog dugovanja po osnovu poreza, jer je na prvom mjestu zdravstvena zaštita građana i posjetilaca Herceg Novog.

Predstavnici Opštine su izrazili spremnost da pomognu u poboljšanju uslova rada, kroz donacije potrebne opreme i na druge slične načine.

Kako su kazali, današnju posjetu su predložili u cilju da se upoznaju sa problematikom, mogućim načinima da pomognu zaposlenima i da rade na očuvanju Bolnice za Novljane, jer je njen značaj za grad nemjerljiv.

I u narednom periodu djelovaće u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima, pratiće situaciju i nastaviti da iniciraju razgovore sa predstavnicima Bolnice, „Atlas grupe“, Ministarstva zdravlja i Ministarstva finansija, poručeno je na kraju sastanka.

Najčitanije